Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün hükümetin düşmesinin ardından Başbakan Michel Barnier'nin istifasını onayladı. Barnier, Elysee Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Macron’a istifasını sundu. Meclis’te 574 milletvekilinden 331’inin, muhalefetin desteklediği gensoru önergesine oy vermesinin ardından hükümet düştü. Bu gelişme, 1961’den sonra Fransız siyasetinde yaşanan en büyük deprem olarak değerlendirildi.
Cumhurbaşkanı Macron, "Cumhurbaşkanı olarak görev süremin sonuna kadar işimi yapacağım" diyerek, hükümetin devrilmesinin sebeplerini açıkladı. Macron, sağ ve sol partilerin Cumhuriyet karşısında ittifak kurduğunu belirtti.
Başbakan Barnier, 2 Aralık'ta 2025 sağlık sigortası bütçesini Meclis'te oylama yapılmadan geçirmesini sağlamak amacıyla Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye sokmuştu. Bu adım, Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakı ve aşırı sağcılar tarafından tepkiyle karşılanmış ve gensoru önergesi sunulmuştu. Dün yapılan oylama, hükümeti düşürmek için gerekli olan 288 milletvekilinin desteğini bulmuştu.
Macron, hükümetin düşmesinin ardından yeni bir başbakan atamak istediğini belirtti ve bu atamanın 24 saat içinde yapılması bekleniyor. Yeni başbakan atanana kadar Barnier ve kabinesi, hükümetin rutin işlerini sürdürmeye devam edecek. Anayasaya göre, Macron’un dilediği kişiyi başbakan olarak atama yetkisi bulunuyor, ancak siyasi geleneklere göre en çok oyu alan parti ya da ittifakın lideri başbakan olur. Macron, Temmuz seçimlerinde en fazla oyu alan sol NFP ittifakı yerine, meclisin en küçük partisi olan Cumhuriyetçiler’den (LR) Barnier’i başbakan olarak atamıştı.
Dün gerçekleşen gensoru oylaması, Fransa'da 1962'den sonra ilk kez bir hükümetin muhalefetin güvenoyunu alamayarak düşmesine yol açtı.