Fransız akademisyenler, YÖK'ü yalandı!

YÖK, henüz öğrencisi olmayan Fransız dili ve edebiyatı ve Fransızca öğretmenliği bölümlerine yeni bir karar alınıncaya kadar öğrenci alınmamasına karar vermişti.Buna gerekçe olarak da Fransa’da hiçbir ülkede lisans düzeyinde...

YÖK, henüz öğrencisi olmayan Fransız dili ve edebiyatı ve Fransızca öğretmenliği bölümlerine yeni bir karar alınıncaya kadar öğrenci alınmamasına karar vermişti.

Buna gerekçe olarak da Fransa’da hiçbir ülkede lisans düzeyinde Türk dili ve edebiyatı/Türkoloji bölümünün bulunmaması gösterilmişti.

DW Türkçe’den Kayhan Karacan’nın haberine göre Fransa’da Paris-Sorbonne Üniversitesi ve Strasbourg Üniveristesi halihazırda Türkçe öğretiyor.

Her iki üniversitede de lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim ve devlet diploması veriliyor. Osmanlıcanın da öğretildiği okullarda Türk edebiyatı, tarihi, siyaseti ve coğrafyası dersleri veriliyor.

1975 YILINDAN BERİ FRANSIZ OKULLARINDA TÜRKÇE ÖĞRETİLİYOR

Paris-Sorbonne Üniversitesi’ne bağlı olan Doğu Dilleri ve Uygarlıkları Ulusal Enstitüsü (INALCO), Osmanlıca dahil Türkçeyi 1795’ten beri öğretiyor. Türkçe bu bölümde öğretilen en eski doğu dili.

Enstitünün Türkçe bölümü başkanı Timour Muhidine, INALCO bünyesinde her yıl ortalama 250 ile 300 öğrencinin lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi aldığını söyledi.

Türkçe’nin INALCO bünyesinde Çince, Japonca, Arapça, Rusya ve Korece’yle birlikte en popüler dil olduğunu aktaran Muhidine, “15 yıldan bu yana Boğaziçi, İstanbul, Marmara, Yıldız, Galatasaray, Anadolu, Ankara ve Tekirdağ üniversiteleriyle işbirliğimiz var'' dedi.

Muhidine, ERASMUS programıyla Türkiye’den INALCO’ya yılda en az 10-15 öğrenci gönderildiğini de belirterek “Hocalar ve öğrenciler sık sık Paris’e geliyor, ilişkilerimiz sürekli ve sağlam, YÖK de bunu biliyor'' diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Türkiye'nin ikinci astronotu Atasever açıklama yaparak tarih verdi
Yöneylem Araştırma sorusu: 'Türkiye iyi yönetiliyor mu?': İktidara güven her geçen gün azalıyor
İYİ Parti'den istifa etti sonrasında CHP'ye geçti!
DEM Parti'den '27 belediye kayyım atanacak' diye Nedim Şener'e yanıt geldi
Hülya Avşar'dan sonra ayrıldı! İrem Derici, Gökhan Fırat’ı her yerden sildi!