Fransız Arkeologdan Korkutan Açıklama: Marmara’da Yeni Fay Hattı Bulundu, Büyük Deprem Yolda!

2014 yılında Amerika Arkeoloji Enstitüsü’nün "Dünyanın En Önemli 10 Arkeolojik Keşfi" arasında gösterdiği İznik Gölü’ndeki 1500 yıllık batık bazilika, Fransız yönetmen Pascal Guerin’in belgeseliyle izleyiciye sunuldu. İşte detaylar...

M.Ö. 316 yılında Büyük İskender’in komutanlarından Antigonius Monophthalmos tarafından kurulan ve Bitinya, Roma, Bizans, Selçuklu ile Osmanlı medeniyetlerinin izlerini halen taşıyan İznik, 2014 yılında göldeki batık bazilikanın keşfiyle dünya genelinde dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.

Fransız yönetmen Pascal Guerin’in uluslararası ödüllü belgeseli "İznik, Batık Gizem" (İznik, The Sunken Enigma), Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi’nin katkılarıyla Gökdere Vadisi Şehir Kütüphanesi Üftade Salonu'nda izleyiciyle buluştu.

Gösterime Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, Bursa Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Fransız jeolog Prof. Dr. Julia de Sigoyer ve çok sayıda arkeoloji ile tarih meraklısı katıldı.

İZNIK GÖLÜ'NDE AKTIF FAY HATTI TESPITI

Etkinlikte konuşan Fransız jeolog Prof. Dr. Julia de Sigoyer, İznik Gölü'nde aktif bir fay hattı keşfettiklerini belirtti. Sigoyer, açıklamasında, "İznik’teki depremler hakkında daha fazla bilgi edinmeyi ve hangi depremin bazilikanın yıkılmasına neden olduğunu bulmayı amaçlıyoruz. Sismik hareketler konusunda önemli keşifler yaptık. Bazilikanın 1065 yılında meydana gelen büyük bir depremle yıkıldığını tespit ettik. Ayrıca, o tarihten bu yana bölgede büyük bir deprem olmadığını öğrendik. Veriler, her 900 ila 1000 yıl arasında büyük bir deprem yaşandığını gösteriyor. Bu da 1065 yılındaki depreme dayanarak yakın zamanda İznik’te büyük bir deprem olma ihtimalini güçlendiriyor. İznik Gölü’nde keşfettiğimiz aktif fay hattı, gelecekte bölgedeki olası bir depremin habercisi olabilir" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.