Fransız kazı ekibi, bir arkeoloğun 200 yıl önce bıraktığı mesajı buldu!

Fransa'nın kuzeyinde gönüllü öğrenciler, Dieppe yakınlarındaki Galya köyü kalıntılarında 200 yıllık bir mesaj keşfetti. Küçük bir cam şişede bulunan not, 1825'te bölgede kazılar yapan P.J. Féret'e ait. Ekip lideri Blondel, bu bulgunun büyüleyici ve nadir bir sürpriz olduğunu söyledi.

Fransa'nın kuzeyindeki Dieppe yakınlarındaki bir Galya köyünün kalıntılarında çalışan gönüllü arkeoloji öğrencileri, geçmişten gelen bir sürprizle karşılaştı. Toprak bir kap içinde küçük bir cam şişe buldular. Kazı ekibinin lideri Guillaume Blondel, şişeyi "eskiden kadınların boyunlarına asarak nişadır taşıdıkları küçük şişelere" benzetti. Şişenin içinde ise, bir iple bağlanmış, dürülmüş bir kağıt bulunuyordu.

Kağıdı açtıklarında şu mesajla karşılaştılar: "Dieppe'in yerlilerinden, entelektüel toplulukların üyesi P.J. Féret, Ocak 1825'te bu bölgede kazılar yaptı. 'Cité de Limes' veya 'Sezar'ın Kampı' olarak bilinen bu geniş alan üzerinde araştırmalarına devam ediyor."

Féret’in, 200 yıl önce bu bölgede kazı yaptığı belediye kayıtları ile de doğrulandı. Blondel, "Bu, tamamen büyülü bir andı. Bölgenin geçmişte kazıldığını biliyorduk, fakat 200 yıl öncesinden gelen bu mesaj, tam anlamıyla sürpriz oldu," dedi.

Dieppe’in kuzeyindeki falezlerde gözlemlenen erozyon nedeniyle acil kazı başlatılmıştı. Şimdiye kadar Galya dönemine ait çeşitli çömlek parçaları da bulundu. Blondel, "Bir Galya köyü olduğunu biliyorduk. Fakat köyün içinde neler bulunduğunu ve buranın ne kadar önemli bir yer olduğunu anlamaya çalışıyoruz," diye ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.