Fransız okulları kapatılacak mı?: Bu durumda öğrenciler ne yapacak?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin Türkiye'de bulunan Fransız okulları ile dikkat çeken bir açıklama yaptı. İşte Bakan Tekin'in konuya dair açıklamaları haberimizin devamında sizlerle...

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Birliği tarafınca desteklenen Language Tree Projesi kapsamında düzenlenen 2. Uluslararası Miras Dil ve Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sempozyumu'na (ISOHTEL 2024) katıldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul Kampüsü'nde gerçekleşen etkinlikte konuşan Tekin, özellikle Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede yaşayan Türk vatandaşlarının çocuklarına Türk dili ve kültürünün öğretilmesi mevzusunda destek talep ettiklerini belirtti.

FRANSIZ OKULLARININ DURUMU NE OLACAK?

Bakan Tekin yabancı okullara bir çağrıda bulunduklarını aktaran Tekin, "Dedik ki sizin okullarınızı hukuki statüye kavuşturmamız lazım ya da yabancı öğrenci haricinde Türk öğrenci almayacaksınız." dedi.

Tekin, bu hukuki statüye kavuşturmanın yolunun da uluslararası bir sözleşme olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

"Yani uluslararası sözleşmeyi yaparsak eğer Türkiye'deki iç hukuku açısından yasaların üstünde bir pozisyonda olduğu için bu okullar hukuk statüsü kazanmış olurlar.

Ama bunun karşılığında da biz sizden, sizin ülkenizdeki Türk çocuklarının, Türk vatandaşlarının, Türkçe ve Türk kültürü derslerini alması konusunda bir taahhütte bulunacaksınız. Onlarla ilgili kolaylıklar sunacaksınız. Tartışmanın çıktığı nokta tam da burası.

O ülkeler bununla ilgili kendi hukuki mevzuatlarını referans göstererek bu konuda adım atamayacaklarını söylediler. Biz de kendi hukuki mevzuatımızı referans göstererek o zaman bu okulları maalesef Türk öğrenci alamazsınız, meşruluğunu da hukukiliğini de kabul etmiyoruz."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.