Sosyal medya devi Facebook Cambridge Analytica skandalı nedeniyle 5 milyar dolar ceza ödeyecek.
ABD'de 87 milyon seçmenin kişisel verilerini şirketlerle paylaşmakla suçlanan sosyal medya platformu Facebook, ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından tarihi bir cezaya çarptırılmıştı.
Facebook, Federal Ticaret Komisyonu (FTC)'nin 3'e karşı 2 oyla verdiği 5 milyar dolarlık cezayı ödeyecek. FTC’nin kararı kapsamında Facebook’un 5 milyar dolarlık para cezasının yanında, veri koruma çalışmalarını da güçlendirmesi isteniyor. Kararın ardından Facebook’tan yapılan açıklamada FTC ile varılan anlaşmanın, şirketin işlerini yürütme şeklinde “temelden değişim” ve gizlilik risklerinin belirlenmesinde daha sıkı bir süreç izlenmesini gerektirdiği belirtildi.
EN AZ 500 KULLANICIYI ETKİLEYEN VERİ İHLALLERİNDE FTC’Yİ BİLGİLENDİRECEK
Anlaşma kapsamında ayrıca, en az 500 kullanıcıyı etkileyen veri ihlallerinde Facebook’un FTC’yi bilgilendirmesi ve mevcut sorunların çözümlerine ilişkin belgeleri 30 gün içinde FTC’ye sunması isteniyor.
CEZA TUTARINI SADECE 1 AYDA KAZANDI
5 milyar dolarlık ceza Facebook'un 2018 yılındaki gelirinin yüzde 9'una denk. 45 milyar dolar nakit rezervi bulunan Facebook, 2019'un ilk çeyreğinde (ilk üç ay) 15 milyar dolar kazandığını açıklamıştı.
Sosyal medya devi geçtiğimiz aylarda olası bir ceza için 3 milyar dolar ayırdığını kamuoyu ile paylaşmıştı.
SEC İLE 100 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA
Bunun yanında Facebook, ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu (SEC) ile de, politika değişimleri ve 100 milyon dolarlık ceza içeren bir anlaşmaya varıldığını da duyurdu
Facebook CEO'su Mark Zuckerberg (35), şirketin veri sızıntısı skandalıyla ilgili 11 Nisan 2018'de ABD Senatosunda ifade vermişti. Facebook'un kullanıcılara karşı sorumluluğu için geniş bir bakış açısı almadığını ifade eden Zuckerberg, "Bu büyük bir hataydı. Benim hatamdı ve özür dilerim" demişti.
FACEBOOK NEYLE SUÇLANIYORDU?
Facebook, ABD'li seçmenlerin verilerini Cambridge Analytica adlı İngiliz şirketle paylaşarak 2016 seçimlerine hile karıştırmakla suçlanıyordu.
Facebook, yaşanan olaylar sonrası kullanıcı bilgilerinin uygunsuz bir şekilde Cambridge Analytica şirketiyle paylaşıldığı skandalla ilgili 87 milyona yakın kullanıcının etkilendiğine inandığını açıklamıştı.
ZUCKERBERG İFADE VERDİ, CAMBRİDGE ANALYTİCA CEO'SU GÖREVDEN ALINDI
Platformun kurucusu Zuckerberg, söz konusu suçlamaya ilişkin ABD kongresinde ifade vermişti. Cambridge Analytica'nın CEO'su Alexander Nix, İngiliz Channel 4 haber kanalının yayımladığı gizli kamera çekimlerinde, Cambridge Analytica'nın Kasım 2016'da gerçekleştirilen ABD başkanlık seçimlerinde önemli rol üstlendiğini söylediğinin ortaya çıkmasının ardından görevinden alınmıştı.
Nix görüntülerde, adaylığı sırasında ABD Başkanı Donald Trump ile birçok kez buluştuklarını belirterek, "Bütün araştırmayı yaptık. Bütün veriyi elde ettik. Bütün analizi gerçekleştirdik. Hedeflemeyi yaptık. Bütün dijital kampanyayı, televizyon kampanyasını biz yönettik ve bizim verilerimiz stratejilerini belirledi" ifadelerini kullanmıştı.
ZUCKERBERG: ZAMANA İHTİYACIMIZ VAR
WhatsApp ve Instagram gibi popüler platformları da bünyesinde bulunduran Facebook'un en yetkili ismi olan Zuckerberg, veri sızıntıları ve sahte haberler konusunda son yıllarda oldukça çalkantılı bir dönem geçiren Facebook'u düzeltmek için şirketin zamana ihtiyacı olduğunu her fırsatta dile getiriyor.