G20 Maliye Bakanları, küresel ekonomide "yumuşak iniş" olasılığının arttığına işaret etti

G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı, Brezilya'nın başkanlığında Rio'da toplandı. Sonuç bildirgesinde, küresel ekonomik yumuşama umutları ve enflasyonun düşüşü vurgulandı.

Brezilya'nın dönem başkanlığında düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı, Rio de Janeiro'da gerçekleştirildi. Toplantıda yayımlanan sonuç bildirgesinde, küresel ekonomik yumuşama umutları ve enflasyonun düşüşü öne çıktı. Ayrıca, ultra zenginlerin etkili vergilendirilmesi ve iklim değişikliğiyle ilgili işbirliği vurgulandı.

Brezilya'nın dönem başkanlığında 25-26 Temmuz tarihlerinde Rio de Janeiro'da düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nın ardından sonuç bildirisi yayımlandı.

Bildiride, küresel ekonomik görünüm ve devam eden zorluklar ele alındı. "Pek çok zorluk devam etse de küresel ekonomide yumuşak iniş olasılığının artması bizi cesaretlendiriyor" ifadeleri yer aldı. Ayrıca, iyi ayarlanmış para politikalarının ve arz şoklarının azalmasının enflasyonun yüksek seviyelerden düşmeye devam etmesini sağladığı belirtildi.

Ekonomik aktivitenin dünyanın birçok bölgesinde beklenenden daha dirençli olduğu vurgulandı. Ancak, toparlanmanın ülkeler arasında son derece dengesiz olduğu ve bunun ekonomik ayrışma riskine yol açtığı kaydedildi. Orta ve uzun vadeli küresel büyüme beklentilerinin tarihsel ortalamaların altında olduğuna dair endişe dile getirildi.

Bildiride, savaşlar ve artan çatışmaların, ekonomik ayrışmanın, beklenenden daha kalıcı enflasyonun yüksek faiz oranlarına yol açmasının, aşırı hava olaylarının, yüksek kamu ve özel borçlanmanın, özel sektördeki sınırlı mali tamponların, düşük verimlilik artışının ve yeni teknolojilerin olası olumsuz etkilerinin aşağı yönlü riskler olduğu ifade edildi. Uzun süredir devam eden küresel zorlukların çok taraflı işbirliğini ve kesin eylemleri gerektirdiği belirtildi.

İklim değişikliği ve biyoçeşitlilik kaybının G20 ekonomilerine yük olduğu ve toplumlar üzerinde acı etkiler yarattığına dikkat çekilerek, bu sorunları ele almak için etkili politika çerçevelerinin teşvik edilmesi ve yeterli, uygun fiyatlı finansmanın sağlanması gerektiği vurgulandı.

Toplantının ardından yayımlanan Uluslararası Vergi İşbirliğine İlişkin Rio De Janeiro G20 Bakanlık Deklarasyonu'nda ise, ultra yüksek net servete sahip bireylerin etkili bir şekilde vergilendirilmesini sağlamak için ortaklaşa çalışılacağı belirtildi. Vergi egemenliğine saygı gösterilerek, işbirliği ve en iyi uygulamaların paylaşılması teşvik edilecek ve vergi ilkeleri etrafında tartışmalar devam edecektir. Ayrıca, eşitsizliklerle mücadele ve daha adil vergi sistemlerinin teşvik edilmesi amacıyla yapılan yerel vergi reformlarının takdir edildiği ve reform çabalarının güçlendirilmesine taahhüt edildiği ifade edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.