G20'nin en yeşil merkez bankaları belirlendi: TCMB'nin sıralaması dikkat çekici!

Positive Money, sürdürülebilirlik ve çevresel etki faktörlerine dayanarak en yeşil merkez bankalarını sıraladı. Yeşil Merkez Bankacılığı Karnesi'nde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 18. sırayı aldı.

Sürdürülebilir ekonomiyi destekleyen İngiltere merkezli Positive Money, 2024 yılına dair bir 'Yeşil Merkez Bankacılığı Karnesi' oluşturdu. Bu karnede Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), G20 ülkeleri arasında 18. sırada yer aldı. 

Karneye göre, yeşil politika ve girişimleriyle Fransa Merkez Bankası ilk sırada bulunuyor. Fransa, 130 puanla liderlik ederken, Almanya ve İtalya 91 puanla onu takip etti. Avrupa Merkez Bankası (AMB) ise 87 puanla dördüncü sırada yer aldı.

Karnede, Çin ve Brezilya merkez bankalarının yüksek puanlar alması dikkat çekerken, ABD Merkez Bankası (FED) düşük bir puanla dikkat çekti. FED'in çevresel riskleri ele alma konusundaki eksikliği küresel bir endişe olarak ifade edildi; FED 15 puanla 17. sırada, TCMB ise onu 10 puanla izledi. 

TCMB’nin 18. sıradaki konumunun ardından Arjantin 5 puan, Suudi Arabistan ise 1 puanla yer aldı. Rapor, TCMB ve BDDK'nın Finansal Sistemi Yeşillendirme Ağı üyesi olduğunu ve BDDK'nın konut kredileri için enerji sınıflarına dayalı değerlendirmeler yapmasının yanı sıra iklim riskleri için yönergeler yayınlamasının skora etkisini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.