Endeksa'nın Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, TÜİK'in Nisan 2024 Konut Satış İstatistikleri'ni ve güncel konut fiyatlarındaki değişimi değerlendirdi.
Öğüt, son 2 yılın en düşük konut satış adetlerini yaşadıkları bu dönemde, fiyatların nominal olarak hala yükseliş eğiliminde olduğuna işaret etti.
ORTALAMA KONUT FİYATI 3.3 MİLYON
Öğüt, Endeksa'nın verilerine göre fiyatların nominal olarak geçen yıla ve ondan önceki yıla kıyasla hala artmaya devam ettiğini ancak bu artışın en düşük seviyede olduğunu belirtti. Türkiye genelinde ortalama gayrimenkul satış fiyatının, satılık konut piyasasında nominal artışın devam ettiğini gösterdiğini ifade etti. Buna göre, satılık konut fiyatlarının son 365 gün içinde yüzde 54 arttığını belirten Öğüt, Endeksa verilerine göre Türkiye genelindeki ortalama konut fiyatının 3 milyon 358 bin 940 lira olduğunu, bu rakamın Muğla'da 7,5 milyon, İstanbul'da ise 4,5 milyon lirayı geçtiğini aktardı. Ancak, konut fiyatlarının ülkedeki mevcut enflasyondan arındırıldığında yıllık satılık fiyat değişiminin yüzde 9 azaldığını vurguladı.
'KONUT FİYATLARINDA 2 YILDA GERİLEME OLABİLİR'
Görkem Öğüt, konut piyasasında son dönemde alımların likiditeye dayandığını ve özellikle yüksek segmentteki konutlarda sıkı pazarlıklar yaşandığını belirtti. Bu durumun gayrimenkulde nakitin güçlü olduğu bir dönem olduğunu ve nakit akışının hızlı olduğu bir piyasa olduğundan pazarlık paylarının da arttığını vurguladı.
Öğüt, konut fiyatlarında reel artış hızındaki gerilemenin nominal değerlere yansımasının beklenenden daha uzun sürebileceğine işaret ederek, "Bu eğilim devam ederse, 2022'de ortaya çıkan makasın 2 yıl içinde kapanması mümkün olabilir. Sadece reel değil, nominal düzeyde de düşen rakamlardan bahsedebiliriz. Ancak unutulmamalıdır ki gayrimenkul, dünyada olduğu gibi ülkemizde de zamandan bağımsız olarak en iyi ve en güvenli yatırım araçlarından biridir." şeklinde değerlendirmede bulundu.
ESENYURT VE ANTALYA'DA BÜYÜK DÜŞÜŞ
Görkem Öğüt, fiyat artışı açısından enflasyonun altında kalan önemli bölgelerin olduğunu ifade etti. Özellikle İstanbul'a odaklandığında, Esenyurt gibi bölgelerde konutların daha hızlı satıldığına dikkat çekerek, bu bölgelerde fiyat düşüşlerinin daha belirgin olduğunu belirtti. Esenyurt'ta düşüş oranının yüzde 35-40'lara ulaştığını söyledi. Benzer şekilde, 2022'nin Ağustos ayında hızla yükselen Antalya ve diğer sahil kentleri gibi bölgelerde de fiyat artışlarının reel enflasyonun altında kalmaya başladığını ifade etti.
Kiralık konut fiyatlarına ilişkin Endeksa verilerine göre, Nisan ayında bir önceki yıla göre yüzde 55 artış yaşandığını ancak yıllık artışın enflasyondan arındırıldığında yüzde 8 azaldığını belirtti. TÜİK verilerine göre ise Türkiye genelinde konut satışlarının Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 28, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 12 azaldığını aktardı.
İPOTEKLİ KONUT ORANI DÜŞÜŞTE
Öğüt, son iki yıla bakıldığında satış adetlerindeki düşüşün en büyük nedeninin ipotekli satışlardaki azalma olduğunu belirtti. Türkiye genelinde ipotekli konut satışlarının Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 45, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 68 azaldığını ifade etti. Bu dönemde toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payının yüzde 9 olduğunu aktardı. Önceki iki yılda bu oranın yüzde 30-32 seviyelerinde olduğunu vurguladı.