Gazetecilerin gözaltına alınmasını haber yapan gazetecilere "terörle mücadelede görev almış kişileri hede

Mezopotamya Ajansı Yazı İşleri Müdürü Ferhat Çelik ve Jiyan Haber İmtiyaz Sahibi İdris Yayla hakkında “Terörle Mücadelede Görev Almış Kişileri Hedef Göstermek” suçlaması ile dava açıldı

Van’da, Eylül 2020 yılında, Servet Turgut ve Osman Şiban’ın helikopterden  atılmasını kamuoyuna duyuran gazeteciler M.B, Elif Çetiner, İsmail Gökhan’ın gözaltına alınmasıyla ilgili haber yapan Mezopotamya Ajansı Yazı İşleri Müdürü Ferhat Çelik ve Jiyan Haber İmtiyaz Sahibi İdris Yayla hakkında “Terörle Mücadelede Görev Almış Kişileri Hedef Göstermek” suçlaması ile dava açıldı.

Metin Yoksu’nun Artı Gerçek‘te yayımlanan haberine göre; üç sayfalık iddianamenin giriş paragrafında açıklamalar yazılırken geriye kalan iki sayfanın tamamında soruşturmaya konu olan haberin ve haberin yayınlandığı çeşitli internet haber sitelerinin linkleri yer aldı.

"Terörle mücadelede görev yapan kişiler…"

 İddianamede “Ülkemizde uzun süreden beridir mücadele halinde bulunduğumuz terör örgütleri, bugün de yine ulusal güvenliğimiz karşısındaki en büyük tehlike haline gelmiştir” denilen iddianamede, “basın yayın organları aracılığıyla, terörle mücadelede görev almış kamu görevlileri ile kendilerine karşı terör örgütleri tarafından suç işleneceği şeklinde yayın yapılan kişilerin isim ve kimlik bilgilerinin açıklanması suç sayılmıştır” ifadeleri dikkat çekti.

İddianamenin devamında haberde geçen savcı İ.K’nın adının geçmesi hedef gösterme olarak değerlendirilirken, hedef göstermenin nasıl olduğu konusunda bilgi verilmedi. Mezopotamya Ajansı’nın haberinde savcının adının yazılması “Haber bağlantısında müştekinin ismini birçok kez kullanarak alenen hedef haline getirdiği” iddiası ile suç kapsamında sayıldı. Savcılık Mezopotamya Ajansı’nın haberini kaynak göstererek yayımlayan Jiyan Haher İmtiyaz Sahibi İdris Yayla için de aynı suçlamaları yöneltti.

Gazetecilere yöneltilen bu suçlama, iddianamede şu ifadelerle yer aldı: 

"Haber bağlantılarında müştekinin isminin alenen birden fazla haber sitesinden yayınlandığının açık kaynak araştırma tutanaklarından görüldüğü, şüphelilerin bu eylemleri ile terörle mücadele de görev alan müştekiyi müzahir kesim karşısında hedef haline getirdikleri anlaşılmıştır. Halbuki terörle mücadele ederken ülkemizin bütünlüğünün korunmasında gerekli propagandaların yapılmasında basın yayın kuruluşlarına önemli görevler düşmekte; kamu güvenliği, kamu yararı ilkelerini her zaman gözetmeleri ve özellikle kamu düzeninin bozulmasına neden olan ve terör örgütlerinin yaşam kaynağı olan şiddeti, şiddet yöntemlerine başvurmayı özendirecek, halkı korkutup yıldıracak, infial yaratacak yayınlardan kaçınmaları gerekmektedir. Basın yayın organlarının ve çalışanlarının üzerlerine aldıkları sorumluluğu yüksek bir bilinçle yerine getirmeleri ve toplumun gelişme ve yönlendirilmesinde olumlu katkı sağlamaları gerekmekte iken şüpheliler yükümlü oldukları özeni göstermeyerek yasak eylemin işlenmesine engel olmamışlar, bilinçli bir şekilde söz konusu haber bağlantılarını yaparak ve yayarak müştekinin teşhir olmasına sebep olmuşlardır" 

İddianameyi kabul eden Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi 22 Kasım 2022 tarihine ilk duruşmaya gün verirken soruşturmada yer alan gazeteciler M.B, Elif Çetiner, İsmail Gökhan Bayram hakkında ise "Terörle Mücadelede Görev Almış Kişileri Hedef Göstermek" suçundan kovuşturmaya yer olmadığına" dair ek karar verdi.

Van'da Turgut ve Şiban'ın  helikopterden atılmasının ardından olayı haberleştiren gazeteciler gözaltına alınmış ardından ise tutuklanmıştı. Gazeteciler gözaltında iken Mezopotamya Ajansı tarafından, "Gazetecilere gözaltı talimatı aynı yerden" başlıklı habere açılan soruşturma davaya dönüştü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.