BM'nin son uyarısına göre, Gazze'de İsrail'in artan saldırıları, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını hızlandırıyor ve yerinden edilmiş insanlar su sıkıntısı yaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre, kuzeydeki hastanelere erişim imkansız hale geldi. Uluslararası toplumun hızla insani yardım sağlaması gerekiyor.
Birleşmiş Milletler, Gazze'deki kötüleşen insani duruma ilişkin yeni bir uyarıda bulundu.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), İsrail'in kuzeyden güneye doğru saldırılarını artırmasının ardından Gazze'de bulaşıcı hastalıkların arttığını ve yerinden edilmiş insanların su sıkıntısı çektiğini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, Gazze'nin kuzeyinde şu anda hiçbir hastaneye erişilemiyor ve dün itibarıyla kuzeyde bulunan El Avde Hastanesi "kısmen işlevsel" olarak kabul ediliyordu, ancak İsrail'in askeri operasyonları nedeniyle o hastaneye de ulaşılamıyordu.
Uluslararası Kurtarma Komitesi ve Filistinliler için Tıbbi Yardım Örgütü, Gazze'nin merkezinde yerinden edilmiş insanların uluslararası standartlara göre asgari su ihtiyacının yalnızca yüzde 3'ünü karşılayabildiğini bildirdi.
BM OCHA'ya göre, yerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı bir barınakta günlük olarak 10 bin kişiye sadece 4 bin litre su veriliyor ki, bu miktar içme, yıkama, yemek pişirme ve temizlik için kişi başına sadece ortalama 0,4 litreye denk geliyor.
En çok etkilenen grup beş yaş altı çocuklar olurken, bu yaş grubunun akut solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 29'unu, kanlı ishal vakalarının yüzde 33'ünü ve sulu ishalin yüzde 28'ini oluşturduğu belirtildi.
Dünya Gıda Programı, bu hafta "eğer Gazze'ye büyük miktarlarda gıda ve insani yardım malzemeleri ulaştırılmazsa, çaresizlik ve açlık yayılabilir" uyarısında bulundu.