Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, düzenledikleri çevrimiçi basın toplantısında, bölgesel çatışmaların sağlık koşulları üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, bu durumun salgın hastalıkların ortaya çıkma ve yayılma riskini artırdığını ifade etti.
DSÖ Bölgesel Direktörü Dr. Hanan Balkhy, Gazze'de alınan atık su numunelerinde poliovirüs (çocuk felci) tespit edildiğini ancak bölgede henüz vaka görülmediğini belirtti. Balkhy, çocuklar için ciddi bir tehdit oluşturan salgınların sınır ötesine yayılma potansiyeli konusunda uyarıda bulundu.
AŞI KAMPANYALARININ BAŞLAMASI İÇİN ATEŞKESE İHTİYAÇ VAR
DSÖ yetkilileri, Gazze Sağlık Bakanlığı ve UNICEF ile işbirliği içinde, polio aşı kampanyaları da dahil olmak üzere çeşitli önlemler üzerinde çalıştıklarını ve bu kampanyaların yakında başlayacağını açıkladı. Ancak, aşı kampanyalarının etkin bir şekilde uygulanabilmesi için geçici bir ateşkese ihtiyaç duyulduğunun altını çizdiler.
Yetkililer, bölgedeki mevcut gerginliklerin, lojistik zorlukların ve uçuş iptallerinin, aşıların Gazze'ye ulaştırılması konusunda sorunlar yaratabileceğini belirtti.
DSÖ Polio ile Mücadele Direktörü Dr. Hamad Jamari, "Aşılar Gazze'ye ulaştığında, sadece ateşkese ve barışa değil, çocukların aşılanabilmesi için hareket özgürlüğüne de ihtiyacımız var" dedi.
DSÖ’nün işgal altındaki Filistin bölgesi temsilcisi Dr. Rik Peeperkorn ise, "Böyle kampanyaları yürütmek için ateşkesi tercih edersiniz, bu mümkün değilse en azından ‘sakin günler’ olmalıdır" şeklinde konuştu.