Gazze'de kritik bir insani kriz patlak veriyor. Dünya Gıda Programı yetkilileri, önümüzdeki altı hafta içinde kıtlık eşiğinin aşılacağı uyarısında bulunuyor. İsrail'in kuzeydeki yardım engelleriyle başa çıkmak için çabalarken, bölgedeki çatışmalar insani yardımın dağıtımını zorlaştırıyor. Gaza'daki 2,3 milyon insanın hayatta kalma mücadelesi giderek zorlaşıyor.
Dünya Gıda Programı (WFP) Cenevre Direktörü Gian Caro Cirri, Gazze Şeridi'nde giderek artan bir kıtlık tehdidi olduğunu belirtti.
Cirri, "Önümüzdeki altı hafta içinde üç kritik kıtlık eşiğinin (gıda güvensizliği, yetersiz beslenme ve ölüm oranı) aşılacağına dair makul kanıtlar bulunmaktadır" dedi.
Mart ayında yayımlanan BM destekli bir raporda, kıtlığın yakın olduğu ve Gazze'nin kuzeyinde Mayıs ayında kıtlık beklenildiği ifade edilmişti. Bu verilere göre hesaplamalar devam ederse, kıtlığın Temmuz ayına kadar bölgede yayılması muhtemeldir. ABD'li yetkililer ise Gazze'de özellikle kuzey bölgesinde kıtlık riskinin çok yüksek olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.
Cirri, "Gazze'de devam eden çatışmalar, etkilenen insanlara ulaşmayı zorlaştırıyor, hatta bazen imkansız hale getiriyor. Yardım çabalarımızı büyük ölçüde artırmamız gerekiyor... Ancak mevcut koşullar altında durumun daha da kötüleşeceğinden korkuyorum" şeklinde konuştu.
İsrail, Gazze'nin kuzeyine insani yardım tedarikini engellediği iddialarını reddediyor ve dağıtımdaki aksamalardan yardım kuruluşlarını sorumlu tutuyor.
İsrail'in askeri harekatı, 7 Ekim'den bu yana ortaya çıkan insani felaketle birlikte 2,3 milyon nüfuslu toprakların büyük bir kısmını çorak araziye dönüştürmüştür.
Cirri, Gazze'deki kıtlıktan kurtulmanın tek yolunun gıda malzemelerinin hızlı ve günlük olarak ulaştırılması olduğunu vurguladı.