Gazze'deki Geçici Limanın Maliyeti Arttı, İsrail Kontrolünden Geçecek Yardım

ABD'nin Gazze açıklarında inşa ettiği geçici limanın maliyeti tahminlerin iki katından fazla arttı. Liman, günde 150 kamyona kadar yardım ulaştırabilecek ancak İsrail kontrol noktalarından geçmesi gerekecek.

ABD'nin Gazze açıklarında kurduğu geçici limanın maliyeti, başlangıç tahminlerinden iki kat daha fazla arttı. Limanın tamamlanmasıyla birlikte günde 150 kamyona kadar yardım ulaştırılması planlanıyor. Ancak yardımın, İsrail kontrol noktalarından geçerek dağıtılması gerekecek, bu dağıtım sürecini etkileyebilir.

ABD ordusunun Gazze açıklarında geçici bir liman inşa etme maliyeti, 320 milyon dolar olarak hesaplandı ancak bu maliyetin, bu senenin başındaki tahminlerden en az iki kat daha fazla olduğu belirtiliyor. Geçici limanın tam olarak faaliyete geçtiğinde günde 150 kamyona kadar yardım ulaştırılması hedefleniyor.

Geçici limanın maliyetiyle ilgili daha önce hiçbir tahmin yapılmamıştı ve Pentagon'un verilerine göre, inşaat sürecinde bin ABD askeri görev aldı, çoğunluğu Kara ve Deniz Kuvvetleri'nden.

Senatör Roger Wicker gibi bazı Cumhuriyetçi yetkililer, maliyetin sadece artmadığını, "patladığını" ifade ederken, Silahlı Hizmetler Komitesi ise limanın sadece 90 gün işletilmesinin bile en az 320 milyon dolara mal olacağını belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Mart ayında duyurduğu planlar çerçevesinde, limanın inşasıyla İsrail'in karadan yardım ulaştırma sürecini kolaylaştırması hedefleniyor. Ancak limanın tamamlanmasıyla birlikte, yardımın İsrail kontrol noktalarından geçmesi gerekecek.

Geçici limanın başlangıçta günde 90 kamyonu işleyebileceği ancak tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde bu sayının 150'ye kadar çıkabileceği belirtiliyor. Ancak mevcut plan, limanın Gazze'nin kuzeyine değil, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin kontrol noktalarından birinin ortasına yerleştirileceği şeklinde. Bu durum, liman aracılığıyla gelen yardımın İsrail kontrol noktalarından geçmek zorunda kalacağı anlamına geliyor, ki bu da yardımın dağıtımını engelleyebilecek bir faktör olabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.