Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları sonrasında Gazze'de büyük bir yıkım yaşanıyor. Birleşmiş Milletler Mayın Eylem Servisi (UNMAS), 7 Ekim 2023'ten bu yana süren saldırılar sonucu oluşan 37 milyon ton yıkıntıya dikkat çekiyor. Ancak temizlik çalışmaları sadece patlamamış mühimmatla sınırlı değil; asbest gibi zehirli maddeler de ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu temizlik operasyonunun 100 milyon doların üzerinde kaynağa ihtiyaç duyduğu belirtiliyor. Gazze'deki ölü sayısı ise 35 bini aştı, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşuyor.
Son yılların en büyük saldırısını gerçekleştiren Hamas, İsrail'e yönelik bir dizi saldırı başlattı. Bu durum, İsrail ordusunun "savaş durumu alarmı" ilan etmesine neden oldu ve İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları devam etmekte. Birleşmiş Milletler Mayın Eylem Servisi (UNMAS), 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik gerçekleştirdiği saldırıların ardından oluşan enkaza dikkat çekti. UNMAS, Nisan ayı ortalarına kadar Gazze'de toplam 37 milyon ton yıkıntının oluştuğunu tahmin ediyor.
UNMAS'ın Filistin topraklarındaki programının başkanı Mungo Birch, "Gazze'de Ukrayna'dan daha fazla moloz var. Bunu perspektife koymak gerekirse Ukrayna'nın ön hattı ortalama 1000 kilometre, Gazze ise 40 kilometre uzunluğunda" ifadelerini kullandı.
Birch, Gazze'deki enkaz temizleme çalışmalarının sadece patlamamış mühimmatla sınırlı olmadığını, aynı zamanda asbest gibi zehirli maddelere de maruz kalma riskine işaret etti. Gazze'deki molozda 800 bin tondan fazla asbest olduğu tahmin ediliyor. Bu durum, temizlik çalışmalarını daha da karmaşık hale getirebilir.
Temizlik çalışmaları için yeterli finansmanın önemine de değinen Birch, şu anda 5 milyon dolarlık bir ödenek bulunduğunu ancak Gazze'nin tamamen temizlenmesi için 12 ay içinde 40 milyon dolara ve nüfusun güvenliğini sağlamak için de 100 milyon dolardan fazla paraya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucu şu ana kadar yaklaşık 35 bin Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Bu kayıpların yüzde 70'e yakını kadın ve çocuklardan oluşuyor.