Gazze'ye Yüzer İskele ile Yardım Yeniden Başladı

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), hasar gören yüzer iskelenin onarılıp yeniden faaliyete geçtiğini ve Gazze'ye insani yardım ulaştırdığını duyurdu. Ancak iskelenin geleceği belirsiz, eleştirmenler kara yolu ile yardımın daha etkili olacağını savunuyor. İskele, gelecek ay sökülebilir.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), hasar gören ABD yapımı yüzer iskelenin onarılarak yeniden faaliyete geçtiğini ve Gazze'ye insani yardım ulaştırdığını açıkladı. Yüzer iskele, Biden yönetiminin Gazze'deki acil insani ihtiyaçları karşılamaya yönelik çabalarının bir parçası olarak kullanılıyor. Ancak, iskelenin dalgalı havalarda zor kullanılması ve yüksek maliyeti eleştirilere yol açıyor. Yardım grupları, daha hızlı ve düşük maliyetli olan kara yoluyla yardımın tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), ABD yapımı sorunlarla dolu yüzer iskelenin hasar görmesinin ardından yeniden faaliyete geçtiğini ve Gazze'ye çok ihtiyaç duyulan yardımı sağladığını duyurdu.

Ancak iskelenin tamir edilmesi, milyonlarca dolarlık projenin sürekliliği ve sonlandırılıp sonlandırılmayacağı hakkında yeterli bilgi vermiyor. Yardım grupları, Gazze Şeridi'nde mahsur kalan 2 milyondan fazla insanı hayatta tutmak için günde yüzlerce kamyon insani desteğe ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

GÜNDE 1.700 TONLUK YARDIM HEDEFİ

Pentagon, başlangıçta yüzer iskele vasıtasıyla günde 1.700 tona kadar yardım teslimatı yapılacağını duyurmuştu. ABD'nin açıklamasına göre faaliyette kaldığı süre boyunca iskele, 4.160 ton insani yardım taşımak için kullanıldı. Bu iskele, Biden yönetiminin insani durum kötüleşirken ve bölge büyük ölçüde dışarıya kapalı kalırken açlıktan ölmek üzere olan Filistinlilere yardım ulaştırmaya yönelik daha geniş bir çabasının parçası.

Ancak geçmiş değerlendirmelere göre, dalgaların yüksekliği biraz arttığında iskelenin kullanılması zor oluyor.

KARA YOLU İLE YARDIM ÇAĞRISI

Eleştirmenler, yönetimin yüzer iskele inşa etmek yerine İsrail hükümetine kara yoluyla yardımın taşınmasına yönelik baskı yaparak Gazze'ye yardımı daha hızlı ve daha az maliyetle ulaştırabileceğini savunuyor. BM'nin Gazze'deki insani koordinasyon ofisi başkanı Georgios Petropoulos, The Washington Post'a yaptığı açıklamada yüzer iskele operasyonunun "başarısız olduğunu" söyledi.

GELECEK AY SÖKÜLEBİLİR

ABD'li askeri yetkililer, Biden yönetiminin başlangıçta eylül ayına kadar faaliyette kalacağını öngörmesine rağmen son günlerde yardım kuruluşlarına, yüzer iskelenin gelecek ay sökülebileceğini aktarıyor. İskele projesinin beklenenden önce kaldırılmasının İsrail'e, insani yardımlar için daha çok kara yolu açması yönünde baskı unsuru olmasını umduklarını ifade eden ABD'li yetkililer, projenin Gazze'ye insani yardım sağlanması yönündeki acil ihtiyaca da dikkat çektiğini belirtiyor. Projenin zorlukları, Biden yönetiminin üst düzey yetkililerini de hayal kırıklığına uğrattı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.