Geçmeyen salgın: “Selamlaşırken öpüşme alışkanlığından vazgeçilmeli”

Son dönemde sağlık kurumlarına başvuran çocuk ve erişkin hastalarda ateş, boğaz ağrısı, yanma, öksürük ve halsizlik gibi şikayetlerde belirgin bir artış gözlemlendi. Konuya dair Uzmanı Prof. Dr. Sarhan Sakarya açıklamalarda bulundu.

Son dönemde sağlık kurumlarına başvuran çocuk ve erişkin hastalarda ateş, boğaz ağrısı, yanma, öksürük ve halsizlik gibi geçmeyen grip şikayetlerde belirgin bir artış gözlemleniyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sarhan Sakarya, bu hastalıkların ortak özelliğinin boğazdaki ağrı ve öksürüğün uzun süre devam etmesi olduğunu vurguladı.

ENFEKSİYONLARIN UZUN SÜRMESİ VE TEDAVİDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Dr. Sakarya, farklı virüslerin bir araya gelmesinin enfeksiyonların uzun sürmesine neden olduğunu ifade ederek, yutak bölgesinin tahriş olması sonucu uzun süreli gıcık şeklinde öksürüğe yol açtığını belirtti. Ayrıca, kulaktan dolma tedavi yöntemlerinin sorunları derinleştirebileceğine dikkat çekti. Dr. Sakarya, hastalığın türünün belirlenmesinin önemli olduğunu ve gereksiz antiviral veya antibakteriyel ilaç kullanımından kaçınılması gerektiğini vurguladı. 
 

SICAK İÇECEKLERE DİKKAT

Dr. Sakarya,"Soğuk algınlığına karşı sıcak içecekler kullanmak veya baharatlı limonlu birtakım karışımlar yaparak içmek, boğazdaki dokuya zarar vererek hastalığı daha da derinleştirebilir. Bu durumda yapılacak en önemli şey, bir hekim tarafınca ilk olarak hastalığın ne olduğunun belirlenmesidir. Eğer herhangi bir antiviral veya antibakteriyel ilaç kullanmak gerekmiyorsa, semptomatik yani şikayetleri giderecek bir tedaviyle hastanın iyileşmesi sağlanmalı." dedi.

ANTİBİYOTİK KULLANIMININ ARTIŞI VE KORUYUCU ÖNLEMLER

Salgınlarla birlikte antibiyotik kullanımının arttığını belirten Dr. Sakarya, viral enfeksiyonlarda antibiyotiğin etkisiz olduğunu ve gereksiz kullanımdan kaçınılması gerektiğini söyledi. Korunma önlemlerine dikkat çeken Dr. Sakarya, kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmanın, hijyen kurallarına uymamanın önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, bol sıvı alımı, düzenli beslenme, taze ve doğal sebze-meyve tüketimi, açık havada yürüyüş, ev ve iş yerlerinin havalandırılması gibi koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı. Özellikle hasta kişilerin öksürme sırasında ağızlarını elleriyle kapatması ve maske kullanması önemli bir tedbir olarak öne çıkıyor.

ÖPÜŞME ALIŞKANLIĞINDAN VAZGEÇİLMESİ

Dr. Sakarya, "Enfeksiyonlara karşı korunmak, bu dönemde daha da önem kazandı. Kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmak, virüs yüklerini azaltabilir. Maske takma ve el yıkama gibi hijyenik kurallara uyulmalı. Bol sıvı alınması, düzenli beslenmeye özen gösterilmesi, yeterli miktarda taze ve doğal sebze-meyve tüketilmesi, açık ve temiz havada yürüyüş yapılması, ev ve iş yerlerinin devamlı havalandırılması, selamlaşırken öpüşme alışkanlığından vazgeçilmesi de alınması gereken koruyucu önemler arasında. Hasta kişilerin, öksürme sırasında ağızlarını elleriyle kapatması ve maske kullanması çok önemli." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Prof. Dr. Canan Karatay: Ekmek Bağımlılığına Dikkat Çekiyor
Akdeniz Diyeti Nedir? Sağlıklı ve Lezzetli Bir Yaşam Rehberi
Kalp böbrek ve gut hastalarına uzmanlardan beslenme tavsiyeleri
Hayalet hastalık ‘lyme’ın 300 hastalığa benzer belirtileri var!
Uzmanlar uyarıyor: Masa başında çalışanlar dikkat!