Gelecekte 'üzerine ev yaparım' diyen arsa yatırımcıları dikkat! Arsa alırken dikkat edin

Gayrimenkul hukuku uzmanları ve sektör temsilcileri, son zamanlarda artan arsa ve tarla satışları üzerine yatırım yapmayı düşünen vatandaşların dikkat etmeleri gereken noktaları değerlendirdi. İşte detaylar…

Koronavirüs ve depremlerin ardından arsa ve tarla taleplerindeki artışla birlikte bu alanda satış rekorları kırılmaya başlandı.

Geçen yıl Türkiye genelinde toplam gayrimenkul satış adedi 2 milyon 949 bine ulaştı, bunun 1 milyon 723 bini arsa, tarla, iş yeri ve diğer taşınmazlardan oluştu. Konut dışı gayrimenkul satışlarının büyük kısmının arsa ve tarlalardan oluştuğu dikkate alındığında, bu alanda tüm zamanların yıllık rekoru kırılmış oldu. Konut dışı gayrimenkulün toplam satış içindeki oranı da yüzde 58,44 ile en yüksek seviyeye çıktı.

Bu yıl satış adetlerinde bir miktar düşüş gözlemlense de arsa ve tarlalara olan talebin devam ettiğini belirten uzmanlar, salgın ve depremlerin yanı sıra konut satın alamayan yatırımcıların arsa ve tarlaya yönelmesinin de etkili olduğunu belirtti.

"Arsa ve tarlaya olan talep artışıyla birlikte dolandırıcılık vakalarının da arttığını" ifade eden Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, konuta erişimin zorlaşmasının arsa ve arazi yatırımlarını artırdığını belirtti. Özcan, bu tür yatırımlarda dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

- Arazi satın almadan önce detaylı inceleme yapılmalı.
- İlgili meslek mensuplarından ve resmi kurumlardan bilgi doğrulaması yapılmalı.
- Tapu kayıtları ve takyidat belgeleri talep edilmeli.
- Arsanın yapılaşma koşulları ve imar durumları öğrenilmeli.
- Kamu kuruluşlarının arsa üzerinde herhangi bir şerhi olup olmadığı kontrol edilmeli.

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel, kırsal alanlardaki yapılaşma taleplerinin arttığını ve bazı arazilerin yanlış bilgilendirme ile satıldığını belirtti. Tarım alanlarının ve zeytinliklerin imara açılamayacağını, arazinin bölünebilir olmasının yapı yapılabileceği anlamına gelmediğini vurguladı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, arsa yatırımlarının karmaşık olduğunu ve bu süreçte belediyeden bilgi alınması gerektiğini belirtti. Şirketlerin 'markalı arsa' satışıyla ilgili vaatlerde bulunduğunu, ancak bu vaatlerin gerçekliği konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Silivri Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Altınkök, maket üzerinden yapılan satışların genellikle pazarlama taktiği olduğunu belirterek, yatırımcıların bu tür satışlardan kaçınması gerektiğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.