Gelir Adaletsizliği Büyüyor: CEO’lar Çalışanlardan 200 Kat Fazla Kazanıyor!

Son yıllarda gelir dağılımındaki adaletsizlik giderek artıyor. Yapılan araştırmalar, CEO'ların yıllık kazancının, çalışanlarının maaşının neredeyse 200 katına ulaştığını ortaya koyuyor. Bu durum, iş dünyasında gelir adaletsizliğinin ne denli derinleştiğini gözler önüne seriyor.

EQUILAR ARAŞTIRMASI: S&P 500 CEO'LARININ 2023 KAZANÇLARI VE GELIR EŞITSIZLIĞI

ABD merkezli araştırma şirketi Equilar, New York Borsası’nın manşet endeksi S&P 500’de yer alan şirketlerin CEO'larının 2023 yılı kazançlarını analiz etti.

Araştırmanın sonuçlarına göre, endekse dahil olan şirketlerin CEO'ları 2023 yılında yıllık yüzde 12.6'lık bir artışla ortalama 16.3 milyon dolar kazandı. Aynı dönemde, S&P 500 endeksindeki şirketlerde çalışanların gelirleri ise sadece yüzde 5.2 artarak 81 bin 467 dolara çıktı.

Bu durum, 2022 yılında CEO'ların maaşlarının 185 çalışan maaşına eşdeğerken, 2023'te bu oranın 196 kata çıktığını gösteriyor. CEO'ların kazançlarının ortalama yüzde 70'i, şirketlerinin borsadaki hisselerinden oluşuyor. ABD borsalarında geçen yıl görülen olumlu performans, çalışanlar ve CEO'lar arasındaki maaş farkının daha da açılmasına neden oldu.

EN YÜKSEK 161.8 MİLYON DOLAR

ABD borsa endekslerinde ‘Muhteşem 7’li’ olarak adlandırılan yedi büyük teknoloji şirketinin ağırlığı artmasına rağmen, 2023'te en çok kazanan CEO, başka bir sektörden geldi. Piyasa değeri bakımından ABD'nin en büyük dokuzuncu şirketi olan Broadcom'un CEO'su Hock E. Tan, 2023 yılında 161.8 milyon dolar gelir elde etti. İkinci sırada yer alan Fair Isaac şirketinin CEO'su William Lansing, geçen yıl 66.3 milyon dolar kazanırken, üçüncü sıradaki Apple'ın CEO'su Tim Cook ise 63.2 milyon dolar maaş aldı.

Bu veriler, ABD’de gelir dağılımındaki eşitsizliğin nasıl büyüdüğünü ve CEO'larla sıradan çalışanlar arasındaki maaş farkının giderek açıldığını net bir şekilde ortaya koyuyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.