Gelir Makası Genişliyor: Ortalama Gelirli Üniversite mezunları Geriliyor!

TEPAV Analizi: Ortadoğu'nun Ekonomik Tablosu Kararmakta! Türkiye'de Gelir Eşitsizliği Artıyor, Üniversite Mezunları Gelir Kaybına Uğruyor, İşveren-İşçi Makası Genişliyor. Ekonomik Dengelerdeki Değişim Gözleri Üzerimize Çeviriyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son günlerde Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri ile Gelir Dağılımı İstatistikleri'ni yayımladı.

ORTA GELİRLİLERDE YOKSULLUK ARTIYOR
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), yaptığı analizle, "Gelir eşitsizliği Türkiye'de artıyor ve orta gelir grupları yoksullaşıyor" sonucuna vardı.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI GELİR KAYBI YAŞIYOR
Eğitim seviyeleri arasındaki gelir farklarına bakıldığında, yükseköğrenim mezunlarının diğer eğitim düzeylerine göre gelir kaybına uğradığı gözlemleniyor. TEPAV'ın değerlendirmesine göre, 2012'de yükseköğretim mezunlarının ortalama geliri, lise mezunlarından yüzde 77 daha fazlayken, bu fark 2022'de yüzde 38'e düştü. Bu durum, yükseköğretime devam etmenin motivasyonunu sorgulatıyor.

İŞVEREN-İŞÇİ ARASINDAKİ GELİR MAKASI AÇILIYOR
İşverenlerle işçiler arasındaki gelir makasıyla ilgili olarak, TÜİK verileri ve TEPAV analizleri, işçilerin gelirlerinin işverenlere kıyasla düştüğünü gösteriyor. 2020'de, ortalama bir işverenin esas iş geliri, ücretlilerin ortalama gelirinin 2,91 katı iken, bu oran 2022'de 3,97 katına yükselmiştir. Ayrıca, kendi hesabına çalışanların ortalama esas iş geliri, 2020'den sonra ilk kez ücretlilerin ortalama gelirinin üzerine çıkmıştır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Halka arz rüzgarı duruluyor mu?
Konut satışları durdu, GYF’lere talep arttı!
Türklerin dış yatırımı 5.7 milyar doları buldu
Ons altın 3 bin dolar oluyor!
Karar çıktı: Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezaları için artış var!