Genç bir Çinli adamın aşırı sıcak hava nedeniyle susuzluğunu gidermek için hızla 1,5 litre soda içmesi ve peşinden yaşamını yitirmesi, hızlı sıvı alımının ciddi sağlık riskleri taşıdığını bir kez daha gösterdi.
Hepatoloji ve Gastroenterolojide Klinik ve Araştırma adlı tıp dergisi, genç bir Çinli adamın aşırı sıcak hava nedeniyle susuzluğunu gidermek için on dakika içinde 1,5 litre soda içtiği ve bu nedenle yaşamını yitirdiğini bildirdi. Adam, ardından şiddetli karın ağrısı ve şişkinlik yaşadıktan sonra hastaneye başvurdu.
İlk muayenede, hızlı kalp atışı, düşük tansiyon ve nefes alma zorluğu belirlendi. Röntgen çekildiğinde, hızlı soda tüketimi nedeniyle bağırsaklarında gaz biriktiği ve bu gazın karaciğerin ana kan damarlarından biri olan portal damara sızarak ciddi hasara yol açtığı görüldü. Organlara oksijen gitmemesi sonucu akut karaciğer yetmezliği gelişti. Sağlık ekibi, sindirim sistemindeki gazı boşaltmaya çalıştı ve karaciğer ile diğer organ hasarını kontrol altına almak için ilaç tedavisi uyguladı. Ancak, tüm çabalara rağmen durumu giderek kötüleşti ve tedavi gördükten 18 saat sonra yaşamını yitirdi.
University College London'daki biyokimyacı Nathan Davies, Daily Mail'e yaptığı açıklamada ölümünün yalnızca aşırı soda tüketiminden kaynaklanmasının olasılık dışı olduğunu belirtti. Sanook'un haberine göre, Çinli tıbbi ekip ölümü, hızlı soda alımına ve buna bağlı olarak gaz birikmesine ve karaciğer yetmezliğine bağlarken, İngiliz uzmanlar, eş zamanlı bir enfeksiyonun durumu daha da kötüleştirmesi olasılığına dikkat çekiyorlar.