Bilgisayar bilimcisi Geoffrey Hinton, yapay zekanın getirdiği eşitsizlik riskine karşı çözüm olarak evrensel temel gelir önerisini dile getirdi. Herkesin sabit bir miktarda nakit alması gerektiğini savunan Hinton, yapay zekanın kontrolünün önümüzdeki 5 ila 20 yıl içinde ciddi bir sorun olabileceği uyarısında bulundu.
Bilgisayar bilimcisi Geoffrey Hinton, yapay zekanın eşitsizlikleri artırmasıyla başa çıkmak için evrensel bir temel gelirin oluşturulması gerektiğini savundu. Yapay zeka alanındaki gelişmelerin temelini atan Hinton, her vatandaşa belirli bir nakit miktarı veren bir sosyal yardım reformuna ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu durumun, yapay zekanın birçok sıradan işi almasından kaygı duyulduğunu yansıtıyor.
Evrensel temel gelir, devletin herkesin gelir düzeyine bakılmaksızın belirli bir miktar ödeme yapması anlamına geliyor. Ancak bazı uzmanlar, bu yaklaşımın oldukça maliyetli olabileceğini ve yoksulluğun azaltılmasına yardımcı olmayabileceğini, aksine kamu hizmetlerinden kaynakların uzaklaşabileceğini belirtiyorlar.
Hinton, yapay zekanın üretkenliği ve zenginliği artıracağına inanıyor ancak bunun daha çok zenginlere gideceği endişesini taşıyor. Bu durumun toplum için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini düşünüyor.
Ayrıca Hinton, yapay zekanın getirdiği tehditlere dikkat çekiyor ve askeri amaçlarla kullanımının yasaklanması gerektiğini vurguluyor. Ona göre, 5 ila 20 yıl içinde yapay zekanın kontrolünü ele geçirme girişimleriyle başa çıkmak zorunda kalabiliriz. Geçmişte Google'da çalışan Hinton, yapay zekanın doğurabileceği tehlikeler hakkında daha özgürce konuşabilmek için şirketten ayrılmıştı.