Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), vakıflara tanınan vergi muafiyeti düzenlemelerinde önemli değişiklikler yaptı. Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkında Genel Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu değişikliklerle birlikte vakıfların gelirlerinin en az üçte ikisi vakıf amaçlarına yönelik harcanacak. Ayrıca, olağan dışı gelirlerin bir kısmı belirli bir süre özel hesapta izlenecek.
DOĞAL AFETLERDE YARDIMLAR AMACA YÖNELİK KABUL EDİLECEK
Yapılan düzenlemeyle, vergi muafiyeti statüsü tanınan vakıfların, doğal afetler gibi mücbir sebepler nedeniyle yapacakları yardımlar da "amaca yönelik harcama" olarak kabul edilecek. Örneğin, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden sonra bu düzenleme geçici süreyle getirilmişti. Şimdi, bu uygulama kalıcı hale getirildi ve vakıfların afet bölgelerinde yapacakları harcamalar, vergi muafiyetinden faydalanmaya devam edecek.
OLAĞAN DIŞI GELİRLERİN TAKİBİ BAŞLADI
Vakıfların normal gelirleri dışında elde ettiği olağan dışı gelirlerin, belirli bir tutarı aşması durumunda 5 yıl boyunca özel bir hesapta izleneceği belirtildi. Bu gelirlerin, vakıf amaçları doğrultusunda harcanması ya da gelir getirici mal varlıkları edinilmesi bekleniyor. Ancak, bu gelirler ticari faaliyetlere aktarılır veya gayrimenkul alımında kullanılırsa, "amaca yönelik harcama" olarak kabul edilmeyecek.
DÜZENLEMELER VAKIFLARIN HESAP VEREBİLİRLİĞİNİ ARTIRACAK
Yeni düzenlemeyle, vakıfların vergi muafiyeti statüsünü sürdürebilmesi için belirli yükümlülükleri yerine getirip getirmediği, yeminli mali müşavirler tarafından denetlenecek. Hazırlanan raporlarla vakıfların hesap verebilirliği artırılacak ve tüm süreç şeffaf hale getirilecek.
DEVLET ÜNİVERSİTELERİNE DESTEK AMAÇLI YENİ DÜZENLEMELER
Ayrıca, devlet üniversitelerinin faaliyetlerini sürdürebilmesi için kurulan vakıflara ilişkin de düzenlemeler yapıldı. Bu vakıfların da vergi muafiyetinden yararlanabilmesi için belirli şartları yerine getirmesi gerekecek.