Giysileri Hızlı ve Ucuz Şekilde Geri Dönüştüren Yeni Yöntem Geliştirildi

Bilim insanları, giysileri hızlı ve ucuz şekilde geri dönüştüren bir yöntem geliştirdi. Yeni teknik, giysileri 15 dakika gibi kısa bir sürede moleküllerine ayırabiliyor. Ekonomik açıdan elverişli olan bu yöntem, moda sektörünün yarattığı çevre kirliliğini azaltma potansiyeline sahip.

Bilim insanları, giysileri hızlı ve ucuz bir şekilde geri dönüştürebilen yenilikçi bir yöntem geliştirdi. Moda trendlerinin sürekli değişmesi, giysilerin kısa süreler içinde kullanılıp atılmasına ve çevreye ciddi zararlar vermesine neden oluyor. Bu yeni yöntem, giysileri 15 dakika gibi kısa bir sürede moleküllerine ayırarak geri dönüştürüyor ve moda sektörünün çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltma potansiyeline sahip.

Bilim insanları, giysileri hızlı ve ucuz bir şekilde geri dönüştüren yeni bir yöntem geliştirdi. Moda trendlerinin sürekli değişmesi, kıyafetlerin kısa süreler içinde kullanılıp atılmasına neden olarak çevreye ciddi zararlar veriyor. Her yıl üretilen tekstil ürünlerinin %85'inin çöpe gittiği tahmin ediliyor.

Moda sektörünün yarattığı çevre kirliliğine engel olmak için araştırmacılar yeni geri dönüşüm teknikleri arıyor. Ancak giysilerin birden fazla materyal kullanılarak üretilmesi, ayrıştırma ve dönüştürme sürecini zorlaştırıyor. Farklı maddeler birbirine karıştıktan sonra geri dönüştürülmek için ayrılmaları gerekiyor.

Science Advances adlı dergide yayımlanan bir çalışmada, bu ayırma işlemini çok hızlı yapabilen yeni bir yöntem ortaya atıldı. Araştırmacılar, farklı malzemeleri bir arada tutan bağları kırmak için kimyasal bir çözücü kullandı. Çinko oksit ile hızlandırılan bu kırılma sürecinin ardından, kumaş mikrodalga fırına atıldı. Bu sayede, polyester, naylon ve likra karışımı moleküler seviyede çözündü. Araştırmacılar, bu yaklaşım sayesinde tekstilleri 15 dakika kadar kısa bir sürede parçalayabileceklerini buldular. Çözünen lifler, yeni giysilerde veya emniyet kemeri ve hava yastığı gibi farklı ürünlerde kullanılabilir.

Ekip, yeni tekniğin ekonomik açıdan da elverişli olduğunu belirtiyor. Ancak, şu ana kadar yalnızca laboratuvarda denenen yöntemin etkin bir şekilde sektörde uygulanabilmesi için en az 10 yıl gerekiyor. Hızlı moda akımının da katkısıyla moda sektörü, küresel karbon salımının %10'undan sorumlu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.