Gizemli Bitcoin Kurucusunun Yeni Mesajları Ortaya Çıktı! İşte İlk Defa Duyacaklarınız

Bitcoin Satoshi Nakamoto'nun yeni e-postaları ortaya çıktı. Gizemli kurucu aslında "kripto para birimi" terimini ortaya atan kişi değilmiş. Ayrıca, Bitcoin'in "anonimliğini" küçümsemek istiyormuş. İşte ilk defa duyacağınız ayrıntılar...

Satoshi Nakamoto'nun Bitcoin'in oluşumunun ilk dönemlerine dair yeni açığa çıkan e-posta yazışmaları, kripto paraların erken tarihine ışık tutuyor. Söz konusu yazışmalar, Nakamoto'nun ilk ortaklarından biri olan Martti Malmi tarafından 23 Şubat'ta GitHub üzerinde 120 sayfa olarak yayınlandı. E-postalarda kurucu Nakamoto'nun Bitcoin'e dair ilk defa duyacağınız açıklamalar yer alıyor...

E-POSTALAR CRAIG WRIGHT DAVASINDA ORTAYA ÇIKTI

Nakamoto'nun kimliği hala kripto para ve blockchain camiasında spekülasyon konusu olmaya devam ediyor. Bu esnada, e-postalar ilk kez Crypto Open Patent Alliance'ın Craig Wright'a karşı açtığı bir davada delil olarak sunulduktan sonra kamuoyuna açıklandı. Kaynaklara göre, söz konusu yazışmalar Satoshi'nin gerçek kimliğini doğrudan ortaya koyacak herhangi bir belirgin kanıt içermemekte. Bundan ziyade, e-postalar Bitcoin'in teknik dokümantasyonunun yansıttığı sade ve anlaşılır üslubu taşıyan, tarihçiler ve Bitcoin tutkunları için çekici içerikler barındırıyor.

Martti Malmi'nin Twitter hesabından yayınladığı resmi yazışmalar şu şekilde:
 

SATOSHI VE "KRIPTO PARA BIRIMI" TERIMI ÜZERINE

Yıllardır "kripto para birimi" teriminin Satoshi tarafından icat edildiği düşünülüyordu; fakat 11 Haziran 2009 tarihli bir e-posta, bu düşünceye meydan okuyor. Satoshi'nin belirttiğine göre, bu terim başkası tarafından kullanılmış ve Bitcoin'i tanımlamak için uygun olabileceğini düşünmüş. Malmi, bu terimi "ilginç bulduğunu" ve "dijital P2P nakitten" daha çekici olduğunu belirterek olumlu karşılamış.

SATOSHI'NIN ANONIMLIK ÜZERINE GÖRÜŞLERI

Malmi ile olan yazışmalar, Satoshi'nin anonimlik konusundaki derin anlayışını ve bu konunun Bitcoin için taşıdığı riskleri nasıl değerlendirdiğini de gösteriyor. Satoshi, Bitcoin adreslerinin popülerliğinin otomatik anonimlik sağladığı yanılgısına karşı uyarıda bulunmuş ve tam anlamıyla anonim olmanın mümkün olabileceğini ancak dikkatli olunması gerektiğini vurgulamış. Ayrıca, e-postalar blockchain adli bilişiminin önemini ve işlem geçmişlerinin incelenmesi durumunda ortaya çıkabilecek riskleri öngörüyor. Satoshi, yanlış beklentilerin oluşmasını önlemek amacıyla bu konuda önceden uyarıda bulunmanın önemine işaret ediyor.

 

Satoshi'nin bir e-postada yer verdiği cümleler:

Anonim bakış açısını vurgulamamamız gerektiğini düşünüyorum. IP ile göndermek yerine bitcoin adreslerinin popülerliği nedeniyle, otomatik olarak anonim olduğu izlenimini veremeyiz. Takma isim kullanmak mümkün ancak dikkatli olmalısınız.

E-posta esas olarak blockchain adli bilişiminin yükselişini öngörmeye devam ediyor:

Birisi işlem geçmişini incelerse ve insanların isimsiz olduğunu düşündüğü bilgileri ifşa etmeye başlarsa, önlem almanız gerektiği konusunda önceden uyarıda bulunarak beklentiler hazırlamamışsak, tepki çok daha kötü olacaktır.

İşte ilk defa duyacağınız Bitcoin kurucusunun kripto paralar hakkında görüşleri

E-postalara göre Satoshi "kripto para birimi" terimini ortaya atmadı. Ayrıca Bitcoin'in "anonimliğini" küçümsemek istedi. Ayrıca, uzun süredir "kripto para birimi" terimini Satoshi'nin kendisinin bulduğu öne sürülse de, 11 Haziran 2009'da Malmi'ye gönderilen bir e-posta bunun aksini ispat ediyor. 

Satoshi'ye göre:

Birisi 'kripto para birimi' kelimesini ortaya attı. [...] Belki de Bitcoin'i tanımlarken kullanmamız gereken bir kelimedir, beğendin mi?

Malmi'nin takdirine göre Satoshi, "kulağa hoş geliyor" şeklinde yanıt verdi. Fakat "kripto para" yerine "dijital P2P nakit" terimi daha ilginç bulduğunu ifade etti.
 

Özetle, Bitcoin kurucusu Satoshi Nakamoto aslında "kripto para birimi" terimini ortaya atan isim değildi. Ayrıca günümüzde popülerlik kazanan Bitcoin'in "anonimliği" hakkında çekinceleri vardı.

 
 
 
 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.