Gizemli virüsün hızla yayılması endişe verici boyutta

2024'te A grubu streptokok hastalığının en ölümcül formu olan STSS vakalarının geçen senenin rekorunu aşması bekleniyor. Japonya Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIID), bu hastalığın mekanizmalarını tam olarak anlayamadıklarını ifade ediyor.

2024'te A grubu streptokok hastalığının en ölümcül formu olan streptokokal toksik şok sendromu (STSS) vakalarının geçen senenin rekor seviyesini aşması bekleniyor. Japonya Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIID), bu hastalığın arkasındaki mekanizmaları hala tam olarak anlayamadıklarını ve açıklayamadıklarını ifade ediyor.

2023'te 941 STSS vakası rapor edildi. 2024'ün ilk iki ayında ise bu sayı 378'e ulaştı. Enfeksiyonlar Japonya'nın 47 vilayetinin 45'inde tespit edildi.

COVID-19 kısıtlamalarının kaldırılması, A grubu streptokok enfeksiyonlarının yayılmasına katkıda bulunuyor. 2023 Mayıs'ında, Japonya'daki COVID-19'un mevsimsel grip ile eşitlenmesi, yerel yetkililerin STSS hastalarını izole etmesini veya tedavi etmesini zorlaştırıyor. Bu durum, 50 yaşın altındaki 65 STSS hastasından 21'inin ölümüne neden olan riski artırıyor.

STSS vakalarının büyük bir kısmı, streptococcus pyogenes bakterisinden kaynaklanır, genellikle boğaz ağrısı ve bademcik iltihabına neden olan bir mikroorganizmadır. Bu bakteriyi taşıyan çoğu insan hiçbir semptom göstermez. Yaşlılarda STSS semptomları genellikle soğuk algınlığına benzerlik gösterir, ancak nadiren daha ciddi semptomlar görülebilir, örneğin boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, zatürre ve menenjit gibi. Enfeksiyon kontrol edilemezse, organ yetmezliği ve nekroz gelişebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Pet şişelerden su içmek sağlıklı mı?
Sabah rutininiz felakete dönmesin: O içeceği asla aç karnına içmeyin!
Tampondaki büyük tehlike: Kadınlar dikkat!
Sadece kilo yapmıyor ruh sağlığını da etkiliyor: 14 gün boyunca yemeyin sonuçlara inanamayacaksınız
Araştırma: Türkiye'de kadınların yüzde 60'ı düzenli sağlık kontrolüne gitmiyor!