GlobalFoundries, Amerika'da Gelişmiş Çipler İçin Dev Üretim Tesisi İçin Büyük Hibe Alıyor

Yarı iletken devi GlobalFoundries, Washington Post'un haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde üretilmeyen gelişmiş çipler üretmek amacıyla genel merkezinde kurulacak büyük ölçekli bir üretim tesisi için önemli bir hibe alıyor.

Washington Post'un haberine göre, para, yarı iletken devi GlobalFoundries'in, şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde üretilmeyen gelişmiş çipler üretmek için genel merkezinde kurulacak büyük ölçekli bir üretim tesisi için harcanacak. Hibe, şirketin iki ayrı üretim tesisinin geliştirilmesi için de kullanılacak. Eski çipler diye tabir edilen geleneksel yarı iletkenler, telefonlardan bilgisayarlara, buzdolaplarından çamaşır makinelerine kadar esasen tüm modern elektroniklerde kullanılıyor.

DAHA GELİŞMİŞ ÇİPLERİN GELECEKTEKİ ROLÜ

Daha gelişmiş çiplerin, son teknoloji silah sistemlerine ve yeni nesil yapay zekâ yazılımlarına güç vermesi bekleniyor. Amerika Birleşik Devletleri onlarca yıl önce bu teknolojiye öncülük etse de Çin'in kabiliyetlerini hızla artmasına seyirci kalarak her iki çip türünün üretiminde geride kaldı. ABD merkezli fabrikalar 1990 dünyadaki çiplerin yüzde 37'sini üretse de üretimdeki payları yüzde 12'ye geriledi.

GLOBALFOUNDRIES'İN GENEL MÜDÜRÜ'NDEN AÇIKLAMA

GlobalFoundries Genel Müdürü Thomas Caulfield, Washington Post’a yaptığı açıklamada, finansmanın "ABD yarı iletken ekosistemini küresel olarak daha rekabetçi ve dayanıklı hale getirmede önemli bir rol oynayacağını" söyledi: "Sektör bundan sonra dikkatini ABD yapımı çiplere olan talebi artırmaya ve yetenekli ABD yarı iletken iş gücümüzü büyütmeye çevirmeli." GlobalFoundries’e yapılacak hibe, yasanın bir parçası olarak açıklanan en büyük hibe oldu.

BIDEN YÖNETİMİNİN DİĞER HİBELERİ

Biden yönetimi, bugüne kadar bir tek savaş uçaklarında kullanılan bir çip üreten bir savunma yüklenicisi olan BAE Systems'e 35 milyon dolar ve fabrikalarda hafıza çipleri ile "mikrodenetleyiciler" üreten bir şirket olan Microchip Technology'ye 162 milyon dolar hibe edeceğini açıklamıştı. Gazete, GlobalFoundries’e yapılacak hibenin küresel çip savaşını ateşleyeceğinin altını çizdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında bir gazeteci ve birçok kişinin hayatını kaybettiği bildirildi
Güneş yüzeyinde patlama: Şiddetli jeomanyetik fırtına bekleniyor!
ABD'den açıklama: "İsrail, Gazze’de uluslararası hukuku ihlal etti demek makul"
Kuzey yarım küre için güçlü bir jeomanyetik fırtına uyarısı yapıldı!
ABD, Ukrayna'ya yönelik 400 milyon dolarlık yeni yardımı duyurdu