Almanya’nın ilk kadın şansölyesi olarak 16 yıl boyunca ülkesini yöneten Angela Merkel, yayımladığı anı kitabında Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ilgili dikkat çekici bölümlere yer verdi. Merkel’in kitabında, dönemin göç krizi ve diplomatik ilişkileri öne çıkaran detaylar Türkiye kamuoyunda büyük ilgi uyandırdı.
ERDOĞAN VE TÜRKİYE ZİYARETLERİ
Merkel, kitabında göreve başladığı 2005 yılından itibaren 12 kez ziyaret ettiği Türkiye ile ilgili gözlemlerini aktarıyor. Özellikle 2015 yılında patlak veren göç krizi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmelere geniş bir yer ayırıyor. 25 Eylül 2015’te Birleşmiş Milletler Zirvesi'nde Erdoğan ile buluştuğunu belirten Merkel, göçmen krizine çözüm amacıyla ortak bir çalışma grubu kurma kararı aldıklarını ifade ediyor.
18 Ekim 2015’teki İstanbul ziyareti sırasında Erdoğan ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Yıldız Sarayı’nda yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını paylaşan Merkel, mülteci krizine yönelik eylem planının şekillendiği bu ziyaretin Almanya’da yoğun eleştirilere neden olduğunu vurguluyor. Altın tahtlarda oturdukları görüntülerin medyada "Erdoğan’ın sarayında boyun eğdi" şeklinde yorumlandığını ve kendisinin bu görüntüler üzerinden eleştirildiğini anlatıyor.
"GÖRÜŞ AYRILIKLARIMIZDA ÇOK DİRENÇLİYDİ"
Erdoğan’la çalışma sürecini anlatan Merkel, "Anlaştığımızda bana çok nazik davranırdı ve ‘sevgili dostum’ derdi. Ancak görüş ayrılıklarımız olduğunda, çelişkileri ön plana çıkarır ve müzakereleri oldukça uzatırdı" ifadelerini kullandı.
DAVUTOĞLU İLE İŞ BİRLİĞİ
Merkel, kitabının bir bölümünde Ahmet Davutoğlu ile yürüttüğü müzakerelere de değindi. Davutoğlu’nu "dünyaya açık, tarihi açıdan bilgili ve mükemmel İngilizce konuşabilen bir lider" olarak tanımlayan Merkel, AB-Türkiye göçmen eylem planının uygulanmasında onunla iş birliği yaptığını belirtiyor.
"2015'TEKİ KARARIM DOĞRUYDU"
Merkel, 2015’te Avrupa’yı etkileyen göç krizinde aldığı kararların arkasında durduğunu ifade etti. Türkiye’nin Avrupa için kritik bir ortak olduğunu vurgulayan Merkel, mülteciler konusundaki iş birliğinin önemine dikkat çekti.