Gökyüzünde 80 bin yıl sonra ilk: Kuyruklu yıldız için tarih verildi!

C/2023 A3 kuyruklu yıldızı, 80 bin yıl sonra bu hafta gökyüzünde gözlemlenebilecek. 27 Eylül Cuma'dan itibaren her sabah, gün doğmadan 40 dakika önce doğu-güneydoğu ufkunda belirecek. Kaçırmayın; bu olağanüstü gök cismi, Güneş’e yaklaştıkça daha da parlaklaşacak!

C/2023 A3 kuyruklu yıldızı, diğer adıyla Tsuchinshan-ATLAS, tam 80 bin yıl aradan sonra bu hafta gökyüzünde çıplak gözle gözlemlenebilecek. Tarihi bir olayın tanığı olmak isteyenler, kuyruklu yıldızı Cuma gününden itibaren dört sabah boyunca, gün doğmadan hemen önce gözlemleyebilirler. Bu olağanüstü cisim, en son Afrika’dan çıkan ilk insanlar tarafından görülmüştü ve bilim insanlarına göre, Dünya’ya bu kadar yakın olması bir daha asla gerçekleşmeyecek.

Kuyruklu yıldız, Cuma gününden itibaren her sabah şafaktan yaklaşık 40 dakika önce gözlemlenebilecek. Hem kuzey hem de güney yarımkürede izlenebilecek olan kuyruklu yıldız, sisli kuyruğu ve puslu görünümüyle dikkat çekiyor. Gözlemcilerin, görüntüyü netleştirmek için yanlarında dürbün bulundurmaları öneriliyor. Ayrıca, büyük şehirlerin merkezlerinden gözlem yapmak zor olabileceğinden, daha az ışık kirliliği olan bir yere gitmek faydalı olacaktır.

Kuzey Yarımküre'deki gökyüzü gözlemcileri, 27 Eylül Cuma ile 2 Ekim Çarşamba arasında, doğu-güneydoğu ufkunun birkaç derece üzerinde kuyruklu yıldızı görebilecekler. Eğer bu hafta sonu bu nadir olayı kaçırırsanız, kuyruklu yıldız 10-20 Ekim tarihleri arasında yeniden görülebilecek; ancak uzmanlar, bu hafta sonunun en iyi gözlem fırsatı olduğunu vurguluyor. Kuyruklu yıldızların Güneş’e yaklaştıkça daha parlak hale geldiğini belirten uzmanlar, bu olayın ömür boyu bir kez görülebilecek bir manzara sunduğunu aktarıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.