Goldman Sachs'tan S&P 500 analizi: Yükselişi devam ettiremeyecek

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, S&P 500 endeksinin son on yıldaki etkileyici yükselişini devam ettiremeyeceğini tahmin ediyor. Banka, önümüzdeki on yıl boyunca yıllıklandırılmış toplam getirinin yalnızca yüzde 3 seviyesinde olacağını belirtiyor.

Goldman Sachs, ABD borsalarının zirveye yaklaşırken, tahvil gibi diğer yatırım araçlarının daha iyi getiriler sunmasının, borsa yükselişini sürdüremeyeceğini belirtti. 

Analistlerin tahminlerine göre, S&P 500 Endeksi önümüzdeki 10 yıl boyunca yalnızca yüzde 3'lük yıllıklandırılmış toplam nominal getiri sağlaması bekleniyor. Bu oran, son on yıldaki yüzde 13'lük ve uzun vadeli ortalama olan yüzde 11'lik getirilerin oldukça altında kalıyor.

S&P 500'ün hazine tahvillerinin gerisinde kalma olasılığının yaklaşık yüzde 72, 2034 yılına kadar enflasyon karşısında kalma olasılığının ise yüzde 33 olduğu ifade ediliyor. Goldman Sachs, 18 Ekim tarihli notunda, "Yatırımcıların önümüzdeki on yılda hisse senedi getirilerinde tipik performans dağılımlarının alt sınırına doğru hazırlıklı olmaları gerekiyor," şeklinde bir değerlendirme yaptı.

ABD hisse senedi piyasaları, küresel finans krizinin ardından sıfıra yakın faiz oranları ve ekonomik büyümenin güçlü olacağı beklentileriyle önemli bir ralli gerçekleştirmişti. Ancak, son dönemde görülen yüzde 23'lük yükselişin büyük ölçüde teknoloji hisselerine yoğunlaştığı dikkat çekiyor.

Goldman analistleri, S&P 500 endeksinin son 10 yılın 8'inde dünya borsalarından daha iyi bir performans gösterme yolunda ilerlediğini ancak yükselişin devam etse bile, ortalama getirilerin yaklaşık yüzde 7 civarında ortalamanın altında kalacağını belirtiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.