Goldman Sachs'un Gözüyle: TCMB Faiz Artışıyla Türkiye Ekonomisi Nasıl Etkilenecek?

TCMB, politika faizini beklenmedik şekilde 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye yükseltti. Enflasyonla mücadelede kararlılık vurgusu yapılırken, yabancı yatırım kuruluşları da güvenlerini artırdı. Türkiye'nin enflasyon hedefleri üzerindeki etkileri bekleniyor.

TCMB'nin dün aldığı beklenmedik faiz artışı kararı, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesindeki kararlılığını ve uluslararası yatırımcıların güvenini yükseltti. Bu hamle, ekonomik istikrar ve enflasyon hedeflerinin önemini bir kez daha vurguluyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), dün beklenmedik bir hamle yaparak politika faizini 500 baz puanlık bir artışla yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltti. Bu artışla birlikte, TCMB'nin enflasyonla mücadeledeki kararlılığını ve fiyat istikrarını sağlama çabalarını güçlendirdiği vurgulandı. PPK'nın aldığı karar metninde, gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir haftalık repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marjla belirleneceği açıklandı. Bu değişiklik öncesinde marj, -/+ 150 baz puan düzeyindeydi. 

Yabancı yatırım kuruluşları, TCMB'nin aldığı bu "sürpriz" kararın Türkiye'nin enflasyonla mücadelede ne kadar kararlı olduğunu gösterdiğini belirtti. Özellikle ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'ın Türkiye raporunda, bu faiz artışının TCMB'nin fiyat istikrarını sağlama kararlılığını ve geleneksel politikalara geçişteki güvenilirliğini artırabileceği vurgulandı. Ayrıca, raporda bu adımın yerel seçimlerin hemen öncesinde atılmasının sinyal etkisini daha da güçlendirdiği ifade edildi.

Goldman Sachs raporunda ayrıca, TCMB'nin enflasyon beklentilerinin düşürülmesi ve Türk Lirası'ndaki değer kaybı beklentilerinin önüne geçilmesi amacıyla bu adımı attığı belirtildi. Öte yandan, TCMB'nin enflasyonun yılın ikinci yarısında belirgin bir şekilde düşmesi ve yıl sonunda yüzde 33'e gerilemesi bekleniyor. Bu durumda, üçüncü çeyrekten itibaren faiz indirimlerine başlaması öngörülüyor.

HSBC'nin raporunda da TCMB'nin para politikasını sıkılaştırma kararının cesaret verici ve olumlu olduğu ifade edildi. Faiz koridorunun genişletilmesi kararının ise TCMB'nin gelecekte farklı önlemler ve likidite yönetimi araçlarını kullanabileceğine işaret ettiği belirtildi.

Son olarak, Deutsche Bank'ın raporunda da TCMB'nin aldığı faiz artışının Türkiye'nin dezenflasyon hedeflerinin daha gerçekçi görünmesine katkı sağladığı belirtildi. Bu artışın rezervler üzerindeki baskıları azaltması beklenirken, banka uzun TL pozisyonlarını yeniden almaya hazır olduklarını ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Kripto parada şikâyetler yüzde 22 arttı: "Siz kimsiniz de benim parama bloke koyuyorsunuz?"
Uymayana yaptırımlar gündeme gelecek: Kamuda hedef en az 100 milyar TL tasarruf
Güne zamla başladığımız bir gün daha: Sigaraya bir haftada ikinci zam geldi
Bir litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor!
İlk 100'e giren bir başarı hikayesi birden bitti: 2 tekstil devi konkordato taleplerini sundu