Google Çalışanlarının İşten Çıkarılması: İsrail Anlaşması Protestosu ve İç Çatışmalar

Google, İsrail hükümetiyle yapılan anlaşmayı protesto eden çalışanları işten çıkardı. Aktivistler, iş koşullarını barışçıl bir şekilde protesto hakkına vurgu yapıyor. Protestolar, teknoloji devinin İsrail politikalarına ilişkin tutumunu tartışmaya açıyor.

Google, İsrail hükümetiyle yapılan anlaşmayı protesto eden çalışanları işten çıkardı. Aktivistler, iş koşullarını barışçıl bir şekilde protesto hakkına vurgu yapıyor. Protestolar, teknoloji devinin İsrail politikalarına ilişkin tutumunu tartışmaya açıyor. Şirketin, bu kararıyla iç çatışmaları ve dış eleştirileri de beraberinde getirdiği görülüyor.

ABD merkezli dev teknoloji şirketi Google, New York ve California'daki bazı ofislerinde oturma eylemi düzenleyen ve şirketin İsrail hükümetiyle yaptığı anlaşmayı protesto eden çalışanları işten çıkardı.

Bu olay, çarşamba günü gerçekleşti ve bir gün önce, dokuz çalışan ise iki ofise izinsiz giriş yaptıkları suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

New York Times'ın aktardığına göre, bir Google sözcüsü yaptığı açıklamada, "Diğer çalışanların işlerini engellemek ve tesislere erişimlerini zorlaştırmak, şirket politikalarının açık bir ihlali ve tamamen kabul edilemez bir davranıştır." ifadelerini kullandı.

İşten çıkarmaların ardında, seneler önce Google yönetimi ile bazı aktivist çalışanlar arasında, Google ve Amazon'un İsrail hükümetine yapay zekâ ve bulut hizmetleri gibi teknolojik desteğini içeren 1,2 milyar dolarlık Project Nimbus anlaşmasına karşı gerginlik yaşanmıştı. Ekim ayında Gazze'deki çatışmaların başlamasından bu yana, bu anlaşmazlık daha da derinleşmişti.

Google, Salı günkü protestoları soruşturmayı sürdüreceğini belirtti. California'daki Sunnyvale ofisindeki çalışanlar, Google Cloud'un CEO'su Thomas Kurian'ın odasını terk etmeyi reddetti.

No Tech for Apartheid adlı aktivist grupa bağlı Google çalışanları, işten çıkarmaların "açık bir misilleme eylemi" olduğunu belirterek, "Google çalışanları, çalışma koşullarını barışçıl bir şekilde protesto etme hakkına sahiptir." şeklinde açıklama yaptı.

Nimbus sözleşmesi, çeşitli İsrail hükümet bakanlıklarına bulut yazılımı tedarik etmeyi amaçlıyordu. Sözleşme, bazı Google çalışanlarının şirketin İsrail ordusuna yardım ettiği endişelerini dile getirmesine neden oldu. Ancak bir Google sözcüsü, Nimbus'un "silah veya istihbarat servisleriyle ilgili son derece hassas, gizli veya askeri iş yüklerine yönelik olmadığını" belirtti.

Google çalışanları daha önce, 2018'de şirketin ABD Savunma Bakanlığı ile yaptığı Project Maven adlı anlaşmanın sona erdirilmesini sağlamıştı. Bu proje, ordunun drone videolarını analiz etmeyi amaçlıyordu.

Nimbus aktivizminde yer alan çalışanlar, şirketin Nimbus Projesi'nden vazgeçene kadar protestolarına devam edeceklerini belirttiler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

“Bir af söz konusu değil, anayasanın gereği yapıldı”
28 Şubat davası hükümlüsü generallerin kalan cezaları affedildi
TL ibaresini koymamanın bedeli ağır oldu
Ankara’da vekâletler çekişmesi
Silah kaçakçılarına 'Mercek-19' operasyonu