Google’a 2,4 milyar Euro’luk ceza verildi!

Avrupa Adalet Divanı, Google’a verilen 2,4 milyar Euro’luk antitröst cezasını onayladı! Bu karar, Google’ın piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle alındı ve şirketin kendi alışveriş karşılaştırma servisini haksız şekilde öne çıkardığı tespit edildi. İşte tolaya ilişkin tüm detaylar...

Avrupa Birliği’nin en yüksek mahkemesi, Google’a verilen 2,4 milyar Euro (yaklaşık 2,65 milyar dolar) para cezasını onayladı. Ceza, Google’ın kendi alışveriş karşılaştırma hizmetini haksız bir şekilde öne çıkarması ve bu yolla piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle kesildi. AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, 2017’de başlattığı antitröst soruşturması kapsamında bu cezayı Google’a uygulamıştı.

KARARIN DETAYLARI VE GOOGLE’IN İTİRAZI

Google, Avrupa Komisyonu'nun kararına itiraz ederek dava sürecini AB'nin ikinci en yüksek mahkemesi olan Genel Mahkeme’ye taşımış, fakat Genel Mahkeme verilen cezayı onaylamıştı. Bunun üzerine şirket, davayı Avrupa Adalet Divanı’na taşıdı. Adalet Divanı da Google’ın itirazını reddetti ve komisyonun kararını onayladı.

GOOGLE’DAN TEPKİ

Google ceza ile ilgili yaptığı açıklamada, kararın hayal kırıklığı yarattığını belirtti. Şirket, 2017'de alınan bu karara uyum sağlamak amacıyla arama algoritmalarında değişimler yaptığını, böylece rakip alışveriş karşılaştırma sitelerine daha fazla tıklama sağlandığını ifade etti.

TEKNOLOJİ DEVLERİNE YÖNELİK KÜRESEL BASKI

Bu ceza, AB'nin büyük teknoloji şirketlerine yönelik düzenleme baskısının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Avrupa’da Dijital Piyasalar Yasası kapsamında Alphabet gibi şirketler yoğun bir inceleme altına alınırken, ABD’de de Google, reklamcılık faaliyetleriyle ilgili olarak Adalet Bakanlığı tarafınca açılan bir antitröst davasıyla karşı karşıya.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.