Görüşmeler sona erdi: Hamas ve İsrail arasında ateşkes anlaşması sağlanamadı

Hamas, ABD'nin yakında ateşkes sağlanacağına yönelik açıklamalarını eleştirerek,2 Temmuz'daki ateşkes önerisini bağlı kalıyoruz, İsrail'in yeni şartlarını reddediyoruz açıklamasını yaptı. Reuters, görüşmelerin anlaşma sağlanamadan sona erdiğini duyurdu.

Filistinli direniş hareketi Hamas, ABD'nin Kahire'deki ateşkes görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamalara tepki gösterdi. Hamas, yaptığı resmi açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın önerdiği ateşkese bağlı kaldıklarını ve bu ateşkesi hayata geçirmeye hazır olduklarını belirtti. Örgüt, İsrail'e de üzerinde mutabık kalınan ateşkesi kabul etmesi için baskı yapılması çağrısında bulundu.

Hamas, Mısır'ın başkenti Kahire'de kendilerine sunulan yeni teklifi, "İsrail işgalini kalıcı hale getireceği" gerekçesiyle reddettiklerini duyurdu. Hamas’ın üst düzey bir yetkilisi, arabulucu ülkeler olan Mısır ve Katar'ın Kahire'de bulunan Hamas heyetine yeni bir ateşkes teklifini ilettiğini açıkladı.

Yetkili, Hamas’ın herhangi bir anlaşmanın ancak kalıcı bir ateşkesi ve İsrail’in Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesini içermesi durumunda kabul edilebileceğini vurguladı. Ancak Kahire’de kendilerine sunulan teklifin bu koşulları sağlamadığını belirtti.

PHILADELPHI KORİDORU KRİZİ

Hamas yetkilisi, yeni teklifte, İsrail’in taleplerine göre Philadelphi Koridoru olarak bilinen 14 kilometrelik Mısır-Gazze sınırının kontrolünün İsrail'e bırakılması ve İsrail'in Gazze'deki askeri varlığını sürdürmesi şartlarının yer aldığını ifade etti. Hamas heyeti, bu teklifi kabul etmeyeceklerini arabulucu ülkelere ilettikten sonra Kahire’den ayrıldı.

Bu arada, İsrail medyasına göre, müzakerelere katılan İsrail heyeti de Mısır’dan ayrılarak ülkesine döndü. İsrailli yetkililer, Kahire'deki görüşmelerde ateşkes konusunda ilerleme sağlanma şansının düşük olduğunu ifade etti. Görüşmelerin anlaşmaya varılamadan sona erdiği bildirildi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.