Gözlerin demans hastalığının erken belirtilerini gösterebileceği ve hastalığın teşhisini 12 yıl önce mümkün kılacak bir araştırma sonuçları, görsel yeteneklerin Alzheimer gibi hastalıkların erken tespitinde kritik bir rol oynayabileceğini ortaya koydu.
Gözler, demans hastalığının teşhisinde önemli bir rol oynayabilir. Bir çalışma, gözlerin ve görme kabiliyetinin görsel yeteneklerdeki değişimleri izlediğini gösterdi ve bu değişikliklerin demans hastalığının erken belirtileri olabileceğine işaret etti. Bu bulgu, demansın teşhisinin 12 yıl önce yapılabilmesine olanak sağlayabilir.
Araştırmada 8.623 sağlıklı katılımcı ve 537 demans hastası incelendi. Katılımcıların görme özellikleri test edildi ve görsel yeteneklerinin değişimleri izlendi. Üçgeni gören katılımcıların butona ne zaman bastıkları incelendi ve üçgeni daha geç gören katılımcıların demans riski taşıdığı belirlendi.
Bu deneyde, toksik amiloid adlı plakaların beyinde görme kabiliyetinden sorumlu kısımlarda birikmesinin Alzheimer ile ilişkilendirildiği gösterildi. Alzheimer veya demans gibi rahatsızlıkların, görme yeteneği ile ilgili belirtiler gösterebileceği daha önce yapılan çalışmalarda da ortaya konmuştu. Bu hastalara, cisimlerin, nesnelerin ve renklerin net olarak algılanamaması gibi görmeyle ilgili sorunlarla karşılaşabilirler.