Gram Altın'da yükselişi hızlandıran önemli seviyeler

Küresel piyasalarda dolardaki hareket ile gerileyen altın, bugün aksi fiyatlama ile yeniden 1,912$ seviyesine yükseldi.

ABD Dolar Endeksi , dün 93,90 seviyesine çıkarak 2 Ekim sonrası en yüksek seviyeyi gördü. Doların küresel piyasalardaki yükselişinde teşvik paketi belirsizliği etkiliydi. Hükümet ve meclis arasındaki görüşmeler devam ediyor ve Pelosi’nin paketin yeni yıla kalmayacağını açıklaması önemliydi, çünkü Hazine Bakanının değişen söylemlerine karşın meclis yetkilisinin bu ilk ve net açıklaması piyasalarda daha etkili oldu. Ocak ayından önce teşvik paketinin geçeceği beklentisiyle dolar göstergesi bugün gerilemeye başladı, dolar da küresel piyasalarda düşüş yaşıyor. Gelişen ülke paralarının pozitif fiyatlandığı bugün TL ve ruble negatif ayrışarak değer kaybediyor.

USD/TRY kuru dünün ardından bugün de 7,95’e yükseldi. Kurda 7,96 rekor seviyenin görülmesinin ardından yaşanan düşüşler çok sınırlı ve fiyatlama tarihi seviyelere çok yakın, bu da yeni atak riskini yükseltiyor.

Küresel piyasalarda dolardaki hareket ile gerileyen altın, bugün aksi fiyatlama ile yeniden 1,912$ seviyesine yükseldi. Kıymetli metalde 1,930$-1,858$ aralığındaki hareketin devam etmesini bekliyoruz. 1,930$ üzeri alım için piyasalarda yeni fiyatlama yaratacak gelişmelere ihtiyaç var, ancak trendde bozulma olmadığını da tekrar belirtelim.

Gram altın rekor sonrası 480 TL tabanını korudu ve yeniden 487 TL üzerinde işlem görüyor. Gram altında orta vadeli hareketi dikkate aldığımızda;

Ağustos ayında görülen rekor sonrası fiyat 433 TL’yi korumuş durumda ve sonrasındaki geri çekilmelerde ise fiyat daha yukarıda kapanmış (sırasıyla 444 TL ve 451 TL). Son haftadaki fiyatlamada ise düşüş 470 TL’yi korumuş ve bu hafta ise 490 TL ile rekor tazelenmesinin ardından yaşanan geri çekilmelerde de 480 TL korunmuş durumda. Ağustos ve bu ay içindeki rekor arası fiyatlamanın da yüksek olması, çok sınırlı geri çekilme olması gram altındaki yükseliş isteğinin süreceğine işaret ediyor. Rekora neden olan yükselişlere bağlı fiyatlar görünecektir bu nedenle sadece teknik seviye verilebilir. 500 TL artık yeni bir seviye olarak ilk psikolojik direnç olurken 478 TL üzeri aşırı alım bölgesi durumunda. Bu bölge üzerinde alımların güçlendiğini son iki atakta tekrar gördük.

 


 

Gram Altın 16 Ekim

 

Şenay Şerefoğlu

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Benzin ve motorine indirim geliyor: İşte güncel fiyatlar
Milyonlarca emekliyi bekleyen "sıfır zam" tehlikesi
CHP'nin ekonomi raporu: Vatandaş borç batağında
Borsa İstanbul'da Hafif Artışla Başladı: BIST 100 Endeksi Yüzde 0,05 Yükseldi
Koton'un Halka Arz Talebi: 3,5 Milyon