Gülbin Tosun Mansur Yavaş paylaşımı sonrası NOW TV'de zorunlu izne çıkarıldı!

NOW TV Ana Haber Bülteni sunucusu Tosun, geçen günlerde X (Twitter) hesabından Mansur Yavaş’ı etiketleyerek,“Başkan siz ‘sokakta köpek olmaz biz bakarız’ derken hapsettiğiniz ve önlerinde suyu bile olmayan canlıları mı kastetmiştiniz! Ne diyeyim bir bardak suya muhtaç olun o zaman!!!” diye yazmıştı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Avrupa'daki ülkelerde sokaklarda hayvan bulunmamasını örnek göstererek yaptığı açıklamalara NOW TV Ana Haber Bülteni sunucusu Gülbin Tosun'dan tepki geldi. Gülbin Tosun, kişisel sosyal medya hesabında bu duruma yönelik bir paylaşımda bulundu. Ancak bu paylaşımının ardından kanal yönetimi tarafından mecburi izne çıkarıldı.

NOW TV Ana Haber Bülteni sunucusu Tosun, geçen günlerde X (Twitter) hesabından Mansur Yavaş’ı etiketleyerek, "Başkan siz ‘sokakta köpek olmaz biz bakarız’ derken hapsettiğiniz ve önlerinde suyu bile olmayan canlıları mı kastetmiştiniz! Ne diyeyim bir bardak suya muhtaç olun o zaman!!!" diye yazmıştı.

Tosun peşinden yaptığı paylaşımda, "Vay be ülkenin geldiği hale bak! Konuşan ya içeri alınıyor ya da işinden ediliyor! Muhteşem! Havai fişekleri sonraya saklayın!" sözlerini kaydetmişti.

Gülbin Tosun’un kanalı tarafınca mecburi izne çıkarıldığı ortaya çıktı. Sosyal medya hesabından sık sık tartışmalı Sokak Hayvanları Yasası’nın geri çekilmesi için çağrılarda bulunan Tosun, kanal yönetiminin hakkında verdiği kararla ilgili şu bilgilendirmeyi yaptı:

"Destek mesajlarınız için çok fakat çok teşekkür ederim. Çok değerlisiniz. İyi ki varsınız can dostları. Ben mecburi izne çıkarıldım. Henüz çıkışım verilmedi. Sadece bilginize. Hayvan haklarından #1adımgeriyok"

Sokak hayvanlarına ilişkin yeni yasada hangi düzenlemeler yer alıyor?

Sokak hayvanlarına dair yeni düzenlemeleri içeren "160 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi," TBMM Genel Kurulu'nda 28 saat süren görüşmelerin ardından 30 Temmuz'da kabul edildi. 1 Ağustos'ta yürürlüğe giren bu düzenleme, kamuoyunda "ötanazi" tartışmalarına yol açtı.

Teklifin önemli maddeleri arasında, Hayvanları Koruma Kanunu'na "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesinin eklenmesi bulunuyor. Ayrıca, sahipsiz hayvanların sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu hale getirildi.

"Yakala-kısırlaştır-sal" yöntemi kaldırılarak, barınak tanımı değiştirildi. Barınaklar, "Bakanlıktan izin almak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesisler" olarak tanımlandı. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar barınaklara toplanacak ve burada rehabilite edilecek.

Kanun'daki "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir" ifadesi yürürlükten kaldırıldı. Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği yaparak, sahipsiz hayvanların bakımlarını üstlenecek ve hayvan barınakları kuracak.

Veteriner Hizmetleri Kanunu'na göre, barınaklara alınan köpeklerden, insan ve hayvan sağlığı için tehlike oluşturanlar ötenazi uygulamasına tabi tutulabilecek. Belediyeler, sahipsiz köpeklerle ilgili iş ve işlemlerini Avrupa Sözleşmesi'ne uygun yürütme yetkisine sahip olacak.

Ayrıca, hayvanlara yönelik kötü muamele edenlerin hayvan bulundurma hakkı elinden alınacak ve sahiplendirme niteliğindeki hayvanlar bakımevinde barındırılacak. Sahipli hayvanların terk edilmesi durumunda, 2 bin ila 60 bin lira arasında idari para cezası uygulanacak.

Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar gerekli barınakları kurmakla yükümlü olacak ve bu süreçte belli bir bütçe ayıracak. Hayvan sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldıracak.

Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, 2004-2023 yılları arasında 2.5 milyon hayvanın kısırlaştırıldığını, 2.8 milyon hayvanın aşılandığını ve 533 bin hayvanın sahiplendirildiğini açıkladı. Türkiye'de 105 bin kapasiteli 322 barınak bulunduğu belirtildi. Barınak yapım sürecinin 31 Aralık 2028'e kadar tamamlanması hedefleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.