Güneş yüzeyinde patlama: Şiddetli jeomanyetik fırtına bekleniyor!

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafınca yapılan açıklamada, Güneş yüzeyindeki patlamalardan dolayı 2005'ten bu yana ilk kez bu şiddette Jeomanyetik Fırtına yaşanabileceği bildirildi...

JEOMANYETİK FIRTINA UYARISI: GÜNLERE YAYILABİLECEK ETKİLER

NOAA ve ABD Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi'nin son açıklamalarına göre, kuzey yarım kürede etkili olması beklenen şiddetli (G4) bir jeomanyetik fırtına, yakın zamanda başlayabilir ve hafta sonuna kadar devam edebilir.

BELİRSİZ ZAMANLAMA VE OLASI ETKİLER

Jeomanyetik fırtınanın tam zamanlaması hala net olmamakla birlikte, bugünden itibaren başlayabileceği ve "uydu iletişimleri ile güç sistemlerini etkileyebileceği" öngörülüyor.

KUTUP IŞIKLARI VE NADİR GÖRÜLEN OLAYLAR

Bilim insanları, ABD'nin Alabama ve Kuzey California eyaletlerinde kutup ışıklarının gözlenebileceğini belirtiyor. Ayrıca, 2005'teki Güneş yüzeyindeki şiddetli jeomanyetik fırtınanın benzeri olayların nadir görüldüğünü vurguluyor.

BÜYÜK GÜNEŞ LEKESİ KÜMESİNİN ETKİLERİ

Jeomanyetik fırtınanın kaynağının "Bölge 3664" olarak adlandırılan "büyük, karmaşık bir güneş lekesi kümesi" olduğu tespit edildi. Bu küme, Dünya'nın 16 katı büyüklüğünde bir alana yayılmış durumda.

MUHTEMEL ETKİLER VE UYARILAR

NOAA'nın açıklamasına göre, fırtınanın olası etkileri arasında yaygın voltaj kontrolü sorunları, uydu navigasyon sistemlerinde aksamalar ve radyo alıcılarında frekans sorunları bulunuyor. Bu durum, bazı aletlerin saatler boyunca çalışmamasına veya kesintilere neden olabilir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.