Güneş, ESA'nın Solar Orbiter misyonu yardımıyla daha önce hiç görülmemiş bir şekilde keşfediliyor. Güneş’in yüzeyindeki ince ve tüy gibi yapılar, bu yeni videoda büyüleyici bir şekilde sergileniyor.
GÜNEŞ'İ BİR DE BÖYLE GÖRÜN!
Solar Orbiter'ın çektiği bu video, Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin yalnız üçte biri kadar bir uzaklıkta kaydedilmiş, bu da bizlere bu inanılmaz görüntüleri net bir şekilde sunuyor.
Güneş’in alt atmosferinden dış koronaya doğru uzanan plazma yapıları, manyetik alan çizgilerini takip ediyor. Video, Güneş’in yüzeyinde nadiren görülen bazı özellikleri de gözler önüne seriyor.
Bu yapılar arasında ‘koronal yosun‘ olarak adlandırılan ince, dantelimsi yapılar bulunuyor. Yüksek sıcaklıkları sebebiyle çoğu zaman fark edilemeyen bu yapılar, kuvvetli manyetik alanlar içinde bulunan Güneş lekelerinin merkezinde yer alır ve büyük koronal döngülerin oluştuğu bölgelerde görülürler.
Görüntülerde ayrıca ‘spiküller’ denilen, Güneş’in kromosferinden yükselen ve 10 bin km’ye kadar ulaşabilen yüksek gaz sütunları ve ‘koronal yağmur‘ olarak adlandırılan, Güneş’in yüzeyinden daha soğuk olan ve yerçekiminin etkisiyle Güneş’e geri düşen yoğun plazma kümeleri de yer alıyor.
Videonun ortalama 20. saniyesinde gözlemlenen küçük bir patlama, aslına bakarsak Dünya’dan daha büyük olan bu patlamanın küçük bir kısmını gösteriyor. Bu patlama sırasında, daha soğuk malzeme yukarı kaldırılıyor ve çoğunlukla geri düşüyor.