ABD'li yetkililer, Güneş'ten kopan büyük bir plazma topunun ve manyetik alanın bugün (10 Ekim) Dünya'ya çarpmasının beklendiğini açıkladı. Bu olay, Dünya'nın bazı bölgelerinde aurora (kutup ışıkları) oluşumuna neden olabilir.
Güneş’in 11 yıllık döngüsünün zirve döneminde gerçekleşen bu gelişme, Mayıs ayında yaşanan ve kutup bölgeleri dışındaki alanlarda bile renkli ışıkların gözlemlendiği jeomanyetik fırtınaları hatırlatıyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), fırtınanın Doğu Zaman Dilimi'ne göre sabah veya öğle saatlerinde etkili olacağını ve ertesi güne kadar devam edebileceğini bildirdi.
Plazma topunun, Güneş'ten saatte 4 milyon kilometre hızla fırlayan koronel kütle ejeksiyonu (CME) olarak Dünya'ya yaklaştığı belirtildi. G4 seviyesinde bir jeomanyetik fırtına uyarısı yapılmış olsa da, fırtınanın tam şiddeti henüz netleşmedi. TRT Haber'e göre bu tür fırtınalar, elektrik şebekeleri ve uydu sistemleri üzerinde ciddi riskler oluşturabilir. Örneğin, 2003 yılında yaşanan "Cadılar Bayramı Fırtınaları" İsveç'te elektrik kesintilerine, Güney Afrika'da ise enerji altyapısına zarar vermişti.
Yetkililer, auroraların ışık kirliliğinden uzak bölgelerde daha net görülebileceğini ve dijital kameraların, gözle görünmeyen ışıkları bile yakalayabileceğini söyledi.