Güney Kore'deki stajyer doktorların üçte ikisi, hükümetin tıp fakültesi kontenjanlarını artırma planını protesto etmek için işlerini bırakmıştı. Bu protesto, hastaneleri hastaları geri çevirmeye ve planlanmış operasyonları iptal etmeye zorladı.
Güvenlik Bakanı Lee Sang-min, bir görev gücü toplantısının başlangıcında, "Durumun ciddiyeti göz önüne alındığında, hükümet son savunmayı yapıyor" dedi. Ayrıca, hastanelerdeki kaosun arttığını ve acil servislerin "tehlikeli bir duruma" ulaştığını ekledi.
AY SONUNA KADAR DÖNENLER SORUMLU TUTULMAYACAK
Bakan, doktorlara işe geri dönme çağrısı yaparak, "29 Şubat'a kadar hastanelere dönmeniz durumunda, yaşananlardan sorumlu tutulmayacaksınız. Sesinizin hastaların yanında en güçlü ve etkili şekilde duyulacağını unutmamanızı önemle rica ederiz" dedi.
Hükümet daha önce, işe dönüş emrine uymayan doktorlara karşı yasal işlem başlatılabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu; bu işlemler arasında kovuşturma, tutuklama ve tıbbi lisansın askıya alınması da bulunmaktaydı.
Protesto yapan genç doktorlar ise, hükümetin doktor sayısını artırmadan önce maaş ve çalışma koşullarına odaklanması gerektiğini belirtiyorlardı.
LİSANSLARI EN AZ 3 AY ASKIYA ALINACAK
Sağlık Bakan Yardımcısı Park Min-soo, 1 Mart'a kadar işlerine geri dönmeyenlerin yasal işlemlerle birlikte tıbbi lisanslarının en az üç ay süreyle askıya alınacağını belirtti.
Kıdemli doktorlar ve özel pratisyenler greve katılmadı, ancak hükümetin tıp fakültesi kontenjanlarını artırma planını iptal etmesi çağrısında bulunan mitingler düzenlediler.
Başkan Yoon Suk Yeol'un liderlik ettiği planı destekleyen birçok Güney Koreli bulunuyor.