Güney Kore Hükümeti, Stajyer Doktorlara Yönelik İdari Yaptırımları Geri Çekti

Güney Kore Sağlık Bakanlığı, stajyer doktorların lisanslarını askıya alma gibi idari yaptırımları geri çekti. Bakan Cho Kyoo-hong, bu kararın ağır hastalar için tıbbi hizmet boşluğunu önlemek amacıyla alındığını duyurdu. Ancak, karar tıp camiası tarafından eleştiriliyor.

Güney Kore Sağlık ve Refah Bakanı Cho Kyoo-hong, hükümetin stajyer doktorlara yönelik idari yaptırımları geri çekme kararını açıkladı. Bu karar, tıbbi hizmet boşluğunu en aza indirmek ve kamu çıkarlarını korumak amacıyla alındı. Ancak, Yonsei Üniversitesi tıp profesörlerinden oluşan acil durum komitesi, bu adımı eleştirdi ve sadece yaptırımların geri çekildiğini belirtti.

GÜNEY KORE SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN STAJYER DOKTORLAR İÇİN İDARİ YAPTIRIMLARIN GERİ ÇEKİLMESİ KARARI

Güney Kore Sağlık ve Refah Bakanı Cho Kyoo-hong, hükümetin planlanan yaptırımları geri çekme kararını, "ağır ve acil hastalar için tıbbi hizmet boşluğunu en aza indirmek ve kamu çıkarlarını garanti altına almak amacıyla" aldığını açıkladı. Cho, bu adımın tıp camiasından gelen talepler ve sağlık hizmetlerinin mevcut durumu doğrultusunda alındığını belirterek, hastanelere dönüp dönmediklerine bakılmaksızın stajyer doktorlara karşı idari adım atmama kararı alındığını vurguladı. Ayrıca, geri çekilen idari yaptırımlar arasında stajyer doktorların lisanslarının askıya alınmasının da yer aldığını ifade etti.

Ancak, Yonsei Üniversitesi tıp profesörlerinden oluşan acil durum komitesine liderlik eden An Suk-kyoon, hükümetin idari yaptırımları iptal etmek yerine yalnızca geri çektiğini belirterek bu kararı eleştirdi.

 ARKA PLAN

Güney Kore Sağlık ve Refah Bakanlığı, sağlık hizmetlerinin kırsalda ve kritik alanlarda yetersizliğini gidermek amacıyla tıp fakültelerine 2 bin ek kontenjan eklenmesine karar vermişti. Bu kararın ardından, doktorlar 20 Şubat’ta Seul başta olmak üzere birçok şehirde, hükümetin planının tıbbi eğitim ve hizmet kalitesini bozacağı gerekçesiyle protestolar düzenlemiş, bu protestolar sonucunda binlerce stajyer doktor istifa etmişti. İstifa eden yaklaşık 5 bin stajyer doktora, lisanslarının askıya alınacağı yönünde uyarı yapılmıştı.

Stajyer doktorların topluca istifası nedeniyle 8 Mart’ta hemşirelere acil serviste kalp masajı ve ilaç tedavisi uygulama izni verilmişti. Ayrıca, stajyer doktorlara destek veren tıp profesörleri de 25 Mart’ta istifalarını sunmaya başlamıştı. Protestolar devam ederken, 2 bin ek tıp fakültesi kontenjanı ülke genelindeki üniversitelere dağıtılmış, ancak Seul’deki tıp fakültelerine ek kontenjan tahsis edilmemişti.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 1 Nisan’daki ulusa sesleniş konuşmasında, artırılan tıp fakültesi kontenjanlarına yönelik protestolara karşı geri adım atmayacaklarını belirtmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.