Güney Kore, uzay yolculuğu yolunda önemli bir adım attı

Güney Kore Havacılık ve Uzay Araştırma Enstitüsü’nün 200 tonluk aracı (diğer adıyla Kore Uzay Fırlatma Aracı-II), hem çalışan bir uyduyu hem de bir kuklayı 435 mil yükseklikte yörüngeye taşıdı.

Bu başarının gelmesi uzun zaman aldı diyebiliriz. Güney Kore ilk olarak 2013’te yörüngeye bir uydu fırlattı, ancak söz konusu misyonun Naro roketini Rusya ile birlikte geliştirdi. Ekim 2021’deki bir ilk test fırlatması, sahte bir uyduyu uzaya yolladı, ancak bir oksitleyici tank arızası, uydunun yörüngede kalmasını engelleyen erken bir yanmaya yol açtı.

Başarılı uçuş, Güney Kore’nin uzay uçuşu çabalarının büyük bir genişlemesinin sadece ilk adımı. Yetkililer, 2023 ve 2027 arasında dört test daha başlatmayı planlıyor. Uzun vadeli planlar arasında daha güçlü bir roketin yanı sıra 2030’ların başında gelecek olan mürettebatsız bir Ay’a iniş aracı da yer alıyor.

Uçuş, ülkenin ABD, Rusya, Çin, Fransa, Hindistan ve Japonya da dahil olmak üzere benzer uzay uçuşu yeteneklerine sahip bir avuç ülkeye katılmasına yardımcı olacak. Aynı zamanda büyük ölçüde ulusal gurur da söz konusu. Bu, Güney Kore’nin SpaceX’in Falcon 9’u da dahil olmak üzere Amerikan uydularına ve roketlerine olan bağımlılığını azaltmasına yardımcı olacak.

Yeni Xiaomi Watch, eSIM desteğinden yoksun olacak

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.