Prof. Dr. Oh, 14 Aralık'ta Meclis tarafından kabul edilen önerge nedeniyle Yoon'un, Anayasa Mahkemesi'nin görevden alma yargılamasıyla karşı karşıya kaldığını belirtti. Bu önergenin, 2016 yılında eski Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin görevden alınmasından sonra, görevdeki bir başkana yönelik ilk azil önergesi olduğunu ifade etti.
Hükümetin geleceğini belirleyecek Oh, Anayasa Mahkemesi'nin, Meclis tarafından gönderilen görevden alma önergesini en fazla 180 gün içinde kabul ya da reddetme kararı alacağını söyledi. Azil sürecinin son aşamasına gelindiğinde, mahkemenin vereceği kararın, hem hükümetin geleceğini hem de erken seçim olasılığını belirleyeceğini belirtti. Yoon'dan önce iki başkanın daha görevden alınma talepleriyle Anayasa Mahkemesi'ne sevk edildiğini hatırlatan Oh, eski Başkan Roh Moo-hyun için görevine dönme kararı verildiğini, Park Geun-hye içinse görevden alma kararı alındığını aktardı.
Yoon'un görevine 2 yıl 7 ay sonra böyle bir süreçle karşılaşmasının halkta büyük şaşkınlık yarattığını söyleyen Oh, Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo'nun geçici olarak devlet başkanlığı görevini üstlenmesinin beklendiğini belirtti. Oh, "Kabinedeki boşluklar ve sıkıyönetim tartışmaları nedeniyle istikrarlı bir yönetim sağlanması zor görünüyor. Savunma ve İçişleri Bakanı koltuklarının boş olması, Adalet Bakanı ve diğer üst düzey yetkililerin görevden alınması, hükümetin işleyişini büyük ölçüde aksatıyor" dedi.
İstikrarın acilen sağlanması gerektiğini vurgulayan Oh, Yoon'un görevden alınma sürecinin iktidar ve muhalefet partileri arasında büyük etki yarattığını ve ülkenin iç siyasetinin hareketlendiğini belirtti. Güney Kore'deki ekonomik ve güvenlik krizlerinin, görevden alma sürecini daha da kritik hale getirdiğini dile getiren Oh, "Döviz kuru ve borsa dalgalanmaları, ABD’nin endişeleri ve Kuzey Kore ile Rusya arasındaki gelişmeler, ülkeyi büyük bir krizle karşı karşıya bırakıyor. Hem yargı hem de siyasi partiler halkın endişelerini gidermek ve istikrarı sağlamak için bir an önce harekete geçmeli" dedi.
Oh, Trump yönetiminin ikinci döneminin başlamasıyla Kuzey Kore ile ABD ilişkilerindeki gerilimlerin Güney Kore için potansiyel kriz oluşturabileceğini de ekledi. Başkan Yoon'un görevden alınma sürecinin, sadece mevcut hükümetin değil, aynı zamanda Güney Kore siyasetinin geleceğini şekillendirecek önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Oh, Anayasa Mahkemesi'nin kararının, ülkenin ekonomik ve güvenlik politikaları üzerinde derin etkiler yaratabileceğini vurguladı.
Anayasa Mahkemesi süreci başladı Yüksek Mahkeme karar verene kadar Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo'nun geçici olarak devlet başkanlığı görevini yürüteceği açıklandı. Ulusal Meclis'teki oylamanın ardından Anayasa Mahkemesi yetkilileri, Yoon'un azliyle ilgili Meclis kararının kendilerine ulaştığını ve sürecin başladığını duyurdu. 16 Aralık'ta konuya ilişkin bir toplantı yapılacağı belirtildi.