Güney Kore'de meclis, Başkan Yoon'un görevden alınması için bugün bir kez daha oylama yapacak

Güney Kore'de muhalefet, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un 3 Aralık'ta ilan ettiği sıkıyönetim nedeniyle görevden alınması için meclise önerge sundu. Bugün yapılacak oylama, önergenin kabulü için üçte iki çoğunluk gerektiriyor. İktidar partisinin desteği belirleyici olacak.

Güney Kore'de muhalefet partilerinin, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un 3 Aralık'ta ilan ettiği sıkıyönetim nedeniyle görevden alınması için meclise sundukları yeni önerge bugün oylanacak. Yonhap ajansının haberine göre, Ulusal Meclis üyeleri, önergenin görüşülmesi için bugün toplanacak.

Ana muhalefet partisi Demokratik Parti ve 5 küçük muhalefet partisi, Yoon'un sıkıyönetim ilanının anayasaya ve yasalara aykırı olduğunu belirterek, devlet başkanının görevden alınması için önerge sunmuştu. Önergede, 3 Aralık'taki sıkıyönetim ilanının anayasa ve yasaları ihlal ettiği, ayrıca Yoon'un sıkıyönetim sonrası milletvekillerini tutuklama emri verdiği iddiaları yer aldı.

Önergenin kabul edilmesi için meclis üyelerinin üçte ikisinin, yani 200 milletvekilinin lehte oy kullanması gerekiyor. Muhalefet bloğu, Ulusal Meclis'teki 300 sandalyeden 192'sine sahip, ancak nitelikli çoğunluğu elde etmek için iktidar partisi Halkın Gücü Partisi'nden (PPP) en az 8 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyuyor. Şu ana kadar 7 PPP milletvekili önergeye destek verdi; 1 milletvekili daha destek verirse önerge kabul edilebilir.

7 Aralık'ta yapılan benzer bir önerge, PPP milletvekillerinin çoğunluğunun oylamayı boykot etmesi nedeniyle yeterli oyu alamayıp kabul edilmemişti. PPP lideri Han Dong-hoon, muhalefetin önergesine destek verdiğini açıklamıştı, ancak Han milletvekili olmadığı için oylamaya katılamayacak.

Azil süreci nasıl işliyor? Güney Kore'de bir devlet başkanının görevden alınması için Ulusal Meclis'in üçte iki oyu gerekiyor. Azil önergesinin kabul edilmesinin ardından süreç, Anayasa Mahkemesi'ne intikal ediyor. Mahkeme, azil süreciyle ilgili duruşmalar düzenleyip, 6 ay içinde kararını verir. 9 yargıcın 6'sının onayıyla devlet başkanı görevden alınır. Eğer bu durum gerçekleşirse, 60 gün içinde yeni başkan seçilmesi gerekir.

Güney Kore'de sıkıyönetim ilanı Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık'ta televizyon konuşmasında, "muhalefetin devlet karşıtı faaliyetleri" nedeniyle sıkıyönetim ilan ettiğini açıklamış, ancak meclisin bu kararı iptal etmesiyle karar geri alınmıştı. Yoon, sıkıyönetimi "Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlükleri korumayı" amaçladığını savunmuştu. Sıkıyönetim sırasında askerlere Ulusal Meclis'e girme talimatı verilmiş, ancak karar mecliste yapılan oylama sonucunda iptal edilerek hükmünü yitirmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.