Güney Kore'nin ilk uzay ajansı resmi olarak kuruldu

Güney Kore, ilk uzay ajansının kuruluşunu ve faaliyete geçişini duyurdu. Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, ülkenin 2045 yılına kadar Mars'a iniş yapmayı ve 2032'de ilk Ay aracını göndermeyi planladıklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, ülkenin ilk uzay ajansının açılışında yaptığı konuşmada, Güney Kore'nin 2045 yılına kadar Mars'a iniş yapma hedefini ve bu süre zarfında uzay araştırmaları için 100 trilyon won (72,6 milyar dolar) harcamayı planladığını ifade etti.

Kore Havacılık ve Uzay İdaresi (KASA), Güney Kore'yi dünyanın ilk beş uzay gücü arasına sokmak için birçok işletme ve girişimle işbirliği yaparak ülkenin uzay ekonomisinde liderlik rolü üstlenmeyi hedefliyor.

İLK AY ARACI 2032 YILINDA GÖNDERİLECEK

Cumhurbaşkanı Yoon, "Ajansımız, havacılık ve uzay endüstrisi ekosistemini güçlendirmek ve yenilikçi Ar-Ge'yi teşvik etmek suretiyle uzmanlar yetiştirerek yeni bir uzay çağının başlamasına öncülük edecek" dedi. Ülkenin ilk Ay aracının 2032'de gönderilmesi planlanıyor.

Güney Kore, geçen yıl mayıs ayında ticari sınıf bir uyduyu yörüngeye yerleştiren Nuri roketinin fırlatılmasıyla yerli bir fırlatma aracına ve uydu geliştirme teknolojisine sahip yedinci ülke oldu.

Yeni kurulan uzay ajansı, farklı hükümet bakanlıkları arasında paylaşılan politika ve geliştirme işlevlerini koordine etmeyi hedefliyor.

Güney Kore, 2027'ye kadar en az üç uzay fırlatması daha gerçekleştirme ve askeri uyduları fırlatma konusunda planlar yapıyor.

ASYA ÜLKELERİNDEN UZAY ATAĞI

Yoon'un açıklaması, Asya ülkelerinin roket teknolojisi geliştirme çabalarının arttığını vurguluyor.

Kuzey Kore, son zamanlarda sık sık balistik füze tatbikatları gerçekleştirdi. Bu durum, Güney Kore, Japonya ve ABD'nin BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiği gerekçesiyle fırlatmayı kınadığı Kuzey'in balistik füze teknolojisi geliştirme çabalarıyla örtüşüyor.

Ocak ayında Japonya, Ay'a iniş aracı yerleştiren beşinci ülke oldu. Geçen yıl Hindistan ise Ay'a iniş yapan dördüncü ülke olarak kaydedildi. Ayrıca, Japonya Mars'a bir gezici görev de planlıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.