Günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamak için tüketmeniz gereken besinler ve miktarları

C vitamini veya askorbik asidin sağlık üzerinde olumlu etkileri hakkında neredeyse herkes bir şeyler duymuştur. Bu önemli vitamin, vücut tarafından üretilemediği için besinler aracılığıyla alınmalıdır.

C vitamini, vücutta kollajen sentezi için kritik bir role sahiptir. Bu vitamin, cilt yenilenmesinden kistlere, eklemlerden bağlara kadar birçok önemli süreçte rol oynar. Kanın incelmesi sürecinde esneklik ve canlılık sağlar, aynı zamanda diğer hücre duvarları üzerinde bağışıklık korumasını destekler. C vitamini ihtiyacınızı karşılamak için turunçgiller, kivi, meyveler, biber ve lahana turşusu gibi besinleri tüketmek yeterlidir.

Yeşil sebzelerin C vitamini açısından zengin olduğu bilinmektedir. Ancak, bu sebzelerin yüksek miktarda C vitamini içermesine rağmen, bu miktarın herkes tarafından tüketilemeyecek kadar fazla olması sorun yaratabilir.

Sadece yediğimiz gıdalardan alınan az miktardaki askorbik asidin ötesinde, rejimimize eklememiz gereken bu vitaminin önemi göz ardı edilmemelidir.

C vitamini içeren besinlerin mümkün olduğunca taze tutulması önemlidir. Çünkü C vitamini, suda çözünen bir vitamindir ve uygun şekilde saklanmadığında kolayca parçalanabilir. Ayrıca, askorbik asit oksitlenmeye çok açıktır ve metal kaplarda saklandığında döküntülerle reaksiyona girebilir. Bu vitamin aynı zamanda ışık ve hava neminin artması için de hassastır. Bu nedenle, yiyecekleri kurutmak, dilimlemek, açık bir tavada ısıtmak, bitkileri yeniden ısıtmak veya kirli bir mutfak aleti kullanmak gibi işlemlerle C vitamini kaybını önlemek önemlidir.

Bu açıdan, yemek zamanınız geldiğinde taze, dondurulmuş veya salamura edilmiş çeşitli sebze ve meyvelerden oluşan bir diyet benimsemek önemlidir.

Günlük minimum C vitamini dozunu (70 mg) almak için aşağıdaki besinleri tüketebilirsiniz:

  1. 100 gram lahana, 1 elma, 30 gram siyah frenk üzümü ve 1 domatesi karıştırarak C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
  2. 40 gram dolmalık biber
  3. 30 gram siyah kuş üzümü
  4. 100 gram buğulanmış karnabahar
  5. 100 gram portakal

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Bu tatlı hem çok lezzetli hem de çok sağlıklı!
Yaşlanınca insanların pişmanlık duydukları “keşkeler”
Yumuşacık havluların sırrı tenis topundan geçiyor!
10 Mayıs: Tarihte bugün ne oldu?
Fotoğrafta İlk Gördüğünüz Hayvan Sizin Karakterinizi Ele Veriyor!