Gürcistan Cumhurbaşkanı, 'Yabancı Etki Yasası'nı Veto Etti: Rusya İle İlişkilere Karşı Hamle

Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili, "yabancı etki ajanı yasası"nı veto etti. Yasada Rus etkisi olduğunu belirterek hükümeti uyardı. Muhalifler, yasanın vatan haini damgası vurabileceğini savundu. Avrupa Birliği ve ABD endişeli.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin, ülkeyi bölme potansiyeline sahip olan "yabancı etki ajanı yasası"nı veto etmesiyle ilgili gelişmeler dikkat çekiyor. Zurabişvili, yasanın kökeninde Rus etkisinin olduğunu vurgulayarak hükümeti uyardı. Muhalifler, yasanın muhalefeti vatan haini ilan etme amacı güttüğünü öne sürerken, Avrupa Birliği ve ABD de endişelerini dile getirdi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, ülkeyi bölen "yabancı etki ajanı yasası"nı veto etti. Zurabişvili, bahsi geçen yasanın "kökeninde Rus etkisi olduğunu" belirterek hükümeti vetoyu geçersiz kılmamak konusunda uyardı.

Zurabişvili, cumartesi günü daha önce verdiği sözü yerine getirerek yasayı veto etti, ancak iktidardaki Gürcistan Rüyası partisinin Cumhurbaşkanı'nın vetosunu geçersiz kılacak kadar meclis sandalyesine sahip olduğu biliniyor.

"Bugün ben bir Rus yasasını veto ettim" diyen Zurabişvili, "Bu yasa kökeni ve ruhu itibariyle bir Rus yasasıdır" şeklinde konuştu.

Zurabişvili, "Bu yasa, anayasamıza ve Avrupa standartlarına aykırıdır. Bu nedenle Avrupa'ya doğru ilerleyişimizi engelleyecektir" dedi.

Salı günü üçüncü ve son oylamada kabul edilen "Yabancı etki şeffaflığı yasası", gelirlerinin yüzde 20'si yurtdışından gelen sivil toplum ve medya kuruluşlarının "yabancı etki ajanı" olarak kaydedilmesini öngörüyor.

Muhalifler, hükümetin bu yasayla muhalifleri "vatan haini" olarak damgalamak istediğini belirtti ve tasarının dilinde Rus etkileri olduğunu savundu. Yasa tasarısı mecliste görüşülürken yüz binlerce Gürcü sokaklarda protesto gösterileri düzenledi.

Yasa tasarısı, Rusya'da 2012'de yürürlüğe giren ve Batı yanlılarını bastırmak için kullanılan yasaya benzerlik taşıyordu.

Avrupa Birliği, aday ülke Gürcistan'ın böyle bir yasayı yürürlüğe sokmasının üyelik sürecinde büyük bir engel teşkil edeceğini belirtirken ABD, Gürcistan'ın yavaşça bir "hasım haline geldiğini" vurguladı.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Cumhurbaşkanı'nın vetosunun Gürcistan hükümetine bir çıkış yolu sunabileceğini ifade etti.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.