Gürcistan Parlamentosu Dış Müdahalelere Karşı 'Yabancı Etkinin Şeffaflığı' Yasasını Kabul Etti

Gürcistan Parlamentosu, 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasasını onayladı. Yasa, dış müdahalelere karşı dayanıklılığı artırmayı hedefliyor. Gürcistan Başbakanı, kararı ülkenin güvenliği için önemli bir adım olarak nitelendirdi.

Gürcistan Parlamentosu, dış müdahalelere karşı önlem almak için "yabancı etkinin şeffaflığı" yasasını kabul etti. Yasa, ülkenin siyasi ve ekonomik sistemlerinin güvenliğini sağlamak için kuruluşların dış finansmanlarını açıklamasını gerektiriyor. Karar, Gürcistan hükümeti tarafından ulusal güvenlik açısından kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Gürcistan Parlamento Başkanı Şalva Papuaşvili, Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali Partisinin Nisan ayında sunduğu "yabancı etkinin şeffaflığı" yasasını imzaladığını duyurdu.

Papuaşvili, yasanın Gürcistan'ın güvenliği ve istikrarı için önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Bugün, 'yabancı etkinin şeffaflığı' hakkındaki yasayı imzaladım. Bu yasanın temel amacı Gürcistan'ın siyasi, ekonomik ve sosyal sistemlerinin dış müdahalelere karşı dayanıklılığını güçlendirmektir."

Ayrıca Papuaşvili, "yabancı etkinin çıkarlarını yürüten kuruluşların" kayıt yapmaları için gereken web portalının oluşturulması için Adalet Bakanlığına 60 günlük süre verildiğini belirterek, "60 gün sonra, dış finansman alan kuruluşların kayıt yaptırmaları ve bu tarihte 2023'teki gelirlerini beyan etmeleri gerekecek." diye konuştu.

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze de Bakanlar Kurulu toplantısında yasayı değerlendirdi. Kobakhidze, yasanın kabul edilmesiyle hükümetin ve Gürcü halkının, Gürcistan karşıtı "güçlere" karşı kazandığını ifade ederek, "Şeffaflık Yasası'nın kabul edilmesi ile sadece Gürcistan'ın egemenliği ve güvenliği kazanmış oldu. Buna göre de bu yasanın kabul edilmesiyle yalnızca ülkemize yönelik kötü niyetli olanlar kaybetti." dedi.

Kobakhidze ayrıca, "Yasa artık yürürlükte ve hepimizin pragmatik, soğukkanlı şekilde hareket etmesi ve gereksiz duyguları bir kenara bırakması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Gösteriler ve tartışmalar, Nisan ayında Parlamento'ya sunulan "yabancı etkinin şeffaflığı" yasa tasarısının ardından başlamıştı. Yasal düzenleme, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcistan'daki kuruluşların "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" olarak kaydolmalarını öngörüyor ve kayıt sırasında kurumların tüm gelirlerini açıklamalarını gerektiriyor.

Tasarı, 14 Mayıs'ta Parlamento'da kabul edilmiş ancak 18 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili tarafından veto edilmişti. Ancak, 28 Mayıs'ta yapılan oylamada tasarı, 4'e karşı 84 oyla yeniden kabul edilerek Zurabişvili'nin vetosunu aşmıştı. Bu karar, Parlamento çevresinde toplanan göstericiler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.