Gürcistan'da çevik kuvvet polisinin, medya özgürlüğünü kısıtlayacak yabancı ajan yasa tasarısını protesto eden kalabalığı dağıtmasıyla başlayan çatışmalar, Tiflis'in ana caddelerinde şiddetleniyor. Tasarıya karşı çıkanlar, otoriter uygulamalardan endişe ederken, Avrupa ve ABD ise tasarının Gürcistan'ın demokratik hedeflerine zarar vereceğini dile getiriyor.
Gürcistan'da çevik kuvvet polisi, muhalefet tarafından medya özgürlüklerini hedef alan bir yasa tasarısını protesto eden kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.
Göstericiler başkent Tiflis'teki parlamentonun dışında polise yumurta ve şişe attı. Çatışmalar ana Rustaveli Caddesi'nde devam etti. Çok sayıda kişinin yaralandığı ve gözaltına alındığı bildirildi.
17 Nisan'da milletvekilleri "yabancı ajan" yasa tasarısına ilk desteğini verdiler. İktidardaki Gürcü Rüyası partisi tarafından önerilen tasarıya göre, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yabancı bağışçılardan alan sivil toplum kuruluşları (STK'lar) ve bağımsız medya, "yabancı bir gücün çıkarlarını taşıyan" kuruluşlar olarak kayıt yaptırmak zorunda kalacak.
Ayrıca Gürcistan Adalet Bakanlığı tarafından izlenecek ve hassas bilgileri paylaşmaya zorlanabilecekler. Aksi halde 25 bin Gürcü Lari'ye (9 bin 400 dolar) kadar ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalabilecekler.
Tasarının ilk okumada kabul edilmesi bir dizi sokak protestosunu tetikledi. Basında yer alan haberlere göre Tiflis'te çıkan çatışmalarda birçok protestocu yaralandı.
Gürcistan'ın IPN haber ajansı, ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareket'in başkanı Levan Habeişvili'nin ciddi şekilde dövüldüğünü ve hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Reuters haber ajansı, görgü tanıklarının bazı polis memurlarının protestoculara fiziksel olarak saldırdığını gördüğünü söyledi.
Çok sayıda protestocunun gözaltına alındığı bildirilirken, Gürcü yetkililer yaralanma iddiaları hakkında kamuoyu önünde açıklama yapmadı.
Tasarıya karşı çıkanlar, komşu Rusya'nın muhalefeti bastırmak için kullandığı otoriter yasalardan esinlendiğini savunarak hükümetin tasarıyı iptal etmesini talep ediyor. Ayrıca tasarının bu senenin sonunda yapılacak parlamento seçimleri öncesinde muhalif sesleri bastırmak için kullanılabileceğinden endişe ettikleri açıklandı.
Gürcistan'a Aralık 2023'te AB adaylık statüsü verildi ama şimdi hem Brüksel hem de Washington, yabancı ajanlar yasasının kabul edilmesinin Gürcistan'ın Avrupa hedeflerine zarar vereceğini söyledi.
Bir dizi Avrupalı lider, önerilen yasa tasarısının Avrupa normları ve değerleriyle "uyumsuz" olduğu uyarısında bulundu.
Hükümet, tasarının şeffaflığı sağlamaya yönelik olduğunda ısrar ederek Avrupa değerlerine aykırı olduğu ve mevzuatın arkasında Rusya'nın olmadığını iddia etti.
Georgian Dream protestolara yanıt olarak kendi mitingini düzenledi. Partinin milyarder kurucusu Bidzina İvanişvili, kalabalığa hitap ederek Batı'yı sert bir dille eleştirdi.